vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Debat|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail. Tilmeld dig her

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

Mindre mættet fedt forebygger Alzhemier

Dr. Neal Barnard fortæller lidt om Alzheimer og lignende sygdomme.


Plantekost mod diabetes

Dr. Neal Barnard giver en god beskrivelse af diabetes og hvordan den ofte kan kureres med fedtfattig veganerkost.


Livsstilsændringer der helbreder

Her endnu et interessant foredrag af Dean Ornish.


Forskning i plantemad

Filmklip om Campbell's forskning, samt hans oplevelser og konklusioner vedr. plantemad.


Vegetarer lever længere

Foreløbige resultater fra en meget omfattende undersøgelse - Adventist Health Study 2 - viser, at mænd, der er vegetarer,  i gennemsnit bliver 83,3 gamle og kvinder, der er vegetarer, i gennemsnit bliver 85,7 år gamle.


John McDougall MD - Solving America´s Health Crisis

Et foredrag af Dr. John McDougall om, hvordan han mener, vi kan løse problemer som fedme, kræft, hjertesygdomme, type 2-diabetes mv. ...


Gennemsnitlig vægttab: 6,4 kg på 4 uger!

Af Birthe Straarup

Om at bygge muskler op og tabe vægt – samtidig!

Jeg hører sære ting i min øresnegl: – at man ikke ”må” motionere, når man vil tabe vægt!
Rygtet kommer fra deltagere i diverse slanke-programmer, hvor man øjensynlig bliver bedt om at spise en nøje skitseret kost og får at vide, at ”hvis du motionerer mere end så og så meget, så taber du dig ikke”!


Hvorfor jeg blev vegetar

... Jeg var på ferie med min kæreste og jeg havde taget en bog med omkring sundhed. Jeg læser Ernæring og Sundhed, så jeg læser ofte, udover de bøger jeg skal læse på studiet, bøger, artikler osv. om sundhed og kost.  Denne bog var starten på min lange research omkring det industrielle landbrug.


Forskellige ideer om den bedste kost ...

En god gennemgang af forskellige ideer om den bedste kost kan du se og høre i en spændende forelæsning af Dr. John McDougall: The Diet Wars.

Han kommer blandt andet ind på Stenalderkost, og hvad videnskaben siger om den bedste kost for mennesker.


Forestil dig ...

… uendeligt mange muligheder for nemt og hurtigt at lave lækker og sund mad, der udover at være 100 % vegetabilsk også er økologisk, kolesterol- og laktosefri. For godt til at være sandt? Slet ikke!

Af Lone Frederiksen


Stærke muskler med vegetarkost

En lille video, der viser, at planteprotein sagtens kan bygge stærke muskler.


Dyr på menuen?

 

Her kan du se en ret lang men interessant debat om, hvorvidt vi bør spise kød.


Sundere livsstil giver store forbedringer

Dr. Dean Ornish om, hvordan en sund livsstil kan være den bedste forebyggelse af en lang række sydgomme. Se dette inspirerende foredrag.


Er stivelsesrig kost bedst?

Dartmouth lektor i antropologi, Nathaniel Dominy ph.d., fortæller om sin forskning, og hvorfor han mener, at vi mennesker er beregnet til at spise en kost baseret på stivelse.


Interview om veganerkost og hjerteanfald

To interessante videoer fra CNN med Bill Clinton og Michelle Pfeiffer om, hvordan veganerkost kan forebygge hjerteanfald.


Hvorfor jeg er vegetar

Af Heidi Sørensen

Jeg er nu blevet vegetar... i en alder af 41 år. Jeg er vokset op i en meget traditionel familie hvor kød altid var måltidets omdrejningspunkt.


Hvorfor jeg er vegetar

Jeg har fravalgt kød, mælk og andre animalske produkter af etiske årsager, men for mig er det også en stor motivation, at jeg ved at spise vegetabilsk passer på mit helbred og klimaet.

Læs mere ...


Hvorfor jeg er vegetar

Det der for alvor fik mig på vegetariske tanke-baner, var da jeg gik på kokkeskole, og vi skulle partere og tilberede et frisk-skudt dådyr og en masse fasaner. Læs mere ...


Foredrag af Dr. Klaper


Interessant foredrag af Michael Klaper om de helbredende virkninger af veganerkost.


Mit liv som vegetar

Jeg er født i 1965 som den sidste ud af en børneflok på fem, og selv om der skete meget i 60´og 70´ omkring frihed, tolerance og forståelse overfor alt nyt og anderledes, så var det ikke rigtigt nået til vores lille familie ...


Bør veganere tage B12-vitamin?

(af John Buhl)

Jeg får ofte spørgsmål om B12-vitamin. Desværre mener mange, at vegetarbilske fødevarer indeholder nok B12-vitamin, fordi de tror på forkerte eller tvivlsomme påstande fra producenter.


Hvorfor jeg er vegetar

Det har været en lang proces, som begyndte for snart 40 år siden. Jeg har altid været meget bevidst om, hvad jeg spiser. Jeg valgte kødet fra i første omgang, da jeg mener, at kød ikke er godt for kroppen. Jeg kunne mærke forandringen, da jeg gik over til det grønne ...


Hvorfor jeg blev vegetar

Jeg følte mig tung i kroppen hver gang jeg havde spist kød, og læste at kødet er det fødemiddel der ligger længst i tarmene for at blive fordøjet. Oksekød er værst. ... Jeg har det bedre i min krop efter et måltid i dag. Maden ligger ikke så tungt i maven og jeg føler en anden slags lethed i kroppen samtidig med at mit energiniveau er steget.


Føler du dig "udenfor" som vegetar?

En læser sendte en mail om, hvordan hendes familie har svært ved at acceptere hendes kostvaner.

Hvis du har forslag til løsninger hører jeg gerne fra dig.

Læs også andre læsers råd og tips >>


Vegetarkost forbedrer humøret og mindsker stress

Vegetarkost forbedrer humøret og mindsker stress. Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i Nutrition Journal.

Forskernes konklusion på undersøgelsen var, at begrænsning eller udeladelse af kød, fisk og fjerkræ kan forbedre humøret.


Soja indeholder protein af høj værdi

En ny undersøgelse fra Journal of Agriculture and Food Chemistry har nøje vurderet kriterierne for bestemmelse af kvaliteten af et protein.
Ifølge denne undersøgelse, er sojaprotein et høj-kvalitets protein.


Hvordan veganerkost gavner kroppen

Rip Esselstyn er en brandmand, der har forbedrede sundheden hos hele Austins brandvæsen gennem hans Engine2Diet program.


Nyt studie: Vegetarkost giver sundere hormonbalance

En ny undersøgelse viser, at vegetarkost kan give sundere hormonbalance, fordi den medvirker til at reducere niveauet af overskydende hormoner i kroppen.


Plantemad vs. animalske fødevarer

En times interessant foredrag af Professor T. Colin Campbell, Cornell University, om plantemad vs. animalske fødevarer (på engelsk).


Kød øger risiko for slagtilfælde

En undersøgelse har vist, at mænd, som spiser mere end to portioner rødt kød dagligt har 28 procent øget risiko for slagtilfælde.


Børn og veganerkost

Dr. Leila Masson forklarer her lidt om hvad veganermødre skal være opmærksomme på, og hvordan vi sikrer, at børn får nok næringsstoffer.


Interview om veganerkost

Michelle Taylor i et kort interview med Emily Webber, en vegansk ernærings- og madlavningsinstruktør, der arbejder for PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine)


Forarbejdet kød øger kræftrisiko

Ny svensk undersøgelse viser væsentlig øget risiko for kræft i bugspytkirtlen ved selv lille indtagelse af forarbejdet kød.


Dr. Heidrich fortæller om veganerkost og motion

Et inspirerende foredrag af Dr. Ruth Heidrich, hvor hun fortæller om veganerkost, motion og hvordan hun har overlevet kræft.


Kød øger risiko for nyrekræft

En undersøgelse har vist, at de mennesker, der spiser mest rødt kød — altså oksekød, svinekød, kalvekød, lammekød og kød fra andre firbenede dyr — har 19 procent større risiko for at blive diagnosticeret med nyrekræft end de, der spiser mindst.


Mælk i teenageårene bundet med prostatakræft senere i livet

Ældre mænd, der drak en del mælk som teenagere, har tre gange så stor risiko for at blive diagnosticeret med fremskreden prostatakræft som de mænd, der drak moderate mængder mælk som teenagere. Det viser en ny undersøgelse.


Glædelig grøn jul

Af Karina Schramm

Julen er lige om hjørnet, og bare fordi man er vegetar — eller veganer for den sags skyld — kommer man på ingen måde til at lide nød i denne måned, der ellers bugner med kød, kød og atter kød.


Forvent ubehag i en uge, når du forbedrer kostvaner

Dr. Joel Fuhrman forklarer, at vi kan forvente en periode på en uges tid, hvor vi kan opleve ubehagelige symptomer, når vi går over til en veganerkost, før vi får det bedre.

Antioxidanter fra vegetabilske fødevarer mindsker risiko for slagtilfælde

Frugt, grønsager og andre sunde vegetabilske fødevarer mindsker risikoen for slagtilfælde hos kvinder.


Spis ikke noget uden kostfibre

En times foredrag af dr. William Harris, MD.

Han beskriver, hvordan kost og motion er de to vigtigste faktorer for et godt helbred.


Fremtidens klimakærlige mad

Opskriften på sundhed og enkelhed — principper frem for opskrifter
Af Birthe Straarup

Jeg har skrevet en bog til dig, som søger enkel viden om sundhed og ønsker at blive klædt godt på til at holde dig selv i topform og værne om din families energi og velvære.


Hakkekød og grillet kød øger risiko for prostatakræft

Øget forbrug af hakkekød eller forarbejdet kød er forbundet med aggressiv prostatakræft.


Plantekost mod hjertesygdomme

Foredrag af dr. Caldwell Esselstyn, MD
Om hans videnskabelige undersøgelse, der har dokumenteret, at plantekost både kan forebygge og helbrede hjertesygdomme. 


Kostfibre giver teenagere lavere risiko for diabetes og hjerteproblemer

Teenagere, som spiser en masse fiberrige fødevarer såsom grøntsager og fuldkorn, er mindre tilbøjelige til at have risikofaktorer for diabetes og hjertesygdomme. Det viser en ny undersøgelse.


Soja i kosten mindsker måske risiko for lungekræft

Folk, der spiser en masse ugæret sojaprodukter som tofu kan have en mindre risiko for at få lungekræft. Det viser en ny undersøgelse.


Lidt om sund kost

Dr. Joel Fuhrman fortæller lidt grundlæggende om sund kost.
Det er i orden at den nye kost ikke smager fantastisk i begyndelsen. Dine smagsløg vil ændre sig.


Afhængig af chokolade, ost, kød eller sukker?

Interessant foredrag med Dr. Neal Barnard om, hvorfor mange har så let ved at vælge det usunde, og hvordan en plantebaseret kost er løsningen.


Dig, mig og økologien

Vi kan vist godt blive enige om, at økologi er kommet for at blive. Det er der rigtig mange gode grunde til – blandt andet slipper vi for skadelige sprøjtegifte i vores grønsager og frugt, og vi slipper også for, at disse sprøjtegifte siver ned i grundvandet og forurener det, dyrevelfærden prioriteres højt i de økologiske landbrug …


Hvad er Naturlig Hygiejne?

Fortalerne for Naturlig Hygiejne mener blandt andet, at den kraft, som opbygger en fuldt udviklet organisme fra et befrugtet æg, er den eneste helbredende kraft. — At helbredelse er en uophørlig kraft i enhver levende organisme, og det er ved at understøtte disse helbredende processer med ideelle livsbetingelser, at vi opnår de bedste resultater.


Enkel løsning på de fleste sygdomme

I dette interview forklarer Dr. Alan Goldhammer lidt om, hvordan han på sin klinik bruger livsstil og vandfaste i behandling af sygdomme.


Dr. Graham om fordeling af kulhydrat, protein og fedt

Dr. Douglas Grahams arbejde er baseret på Naturlig Hygiejne. Han mener, at sundhed er et resultat af den livsstil, vi vælger, samt af miljømæssige faktorer.


Vegetarer har mindre risiko for hjertesygdom

Mænd, der spiser vegetarmad, vejer mindre og har mindre risiko for hjerte-kar-sygdom sammenlignet med ikke-vegetarer. Arteriernes vægge var også sundere hos vegetarer. Vegetarerne indtog færre kalorier, mindre protein og mindre fedt end kødspisere .


Kød forbundet med risiko for diabetes

Type 2 diabetes sat i forbindelse med øget indtag af animalske fødevarer.


Helbredende plantekost

Dr. Klaper fortæller om helbredende plantekost.


Clinton hjulpet af veganerkost

Bill Clinton fortæller om, hvordan en veganerkost har hjulpet ham, og som han mener har forlænget hans liv (på engelsk).


Dårlig ånde

Dr. McDougall fortæller om dårlig ånde i dette filmklip.


Veganere skal være opmærksom på at få nok jod

Ny undersøgelse tyder på, at en del veganere ikke får nok jod i kosten.

Det er især vigtigt, at veganere, der er gravide, er opmærksomme på at få nok jod.


Vegetarkost mod diabetes?

Uddrag fra et foredrag, hvor Dr. John McDougall blandt andet forklarer, hvordan mælk og andre kilder til animalsk protein kan medvirke til autoimmune sygdomme som fx diabetes type 1.


Vegetarbladet uge 19, 2011

Vi har tilføjet en del nye funktioner på hjemmesiden — blandt andet bedre søgemulighed, debat og mulighed for at komme med kommentarer til artikler.

Læs om ny bog: Det helbredende Køkken, ny pjece om Kød og Klima. Hjerte-kar-sygdomme er lette at undgå. Mikkel Hindhede. Omega-3 (HDA) forbundet med prostatakræft. Planteføde mindsker risiko for grå stær ... og mere >>


Sådan fandt jeg plantemaden!

Af Leif Varmark, tidl. højskolelærer, 67 år

Det hele startede med mit tissebesvær. Jeg vågnede et par gange om natten og skulle op og tisse. Det ødelagde min nattesøvn, jeg blev deprimeret og irritabel, og jeg var sløv og bims hele dagen, så jeg ikke kunne arbejde ordentligt. Så blev jeg opereret for forstørret prostata, men det hjalp ikke synderligt.


Madafhængighed - Hvorfor er det så svært at spise sundt?

Af Alan Goldhamer, D.C. og Jennifer Marano, D.C.

I dag erkender de fleste mennesker, at narkotika er vanedannende — inklusive nikotin, alkohol, koffein og kokain.

Det er almindeligt kendt, at det giver fysisk afhængighed, hvis vi gentagne gange udsætter os for disse stoffer, og konsekvensen af en sådan afhængighed kan være katastrofal.

At slippe ud af nydelsesfælden (the pleasure trap), som afhængighed kan være, kan være utroligt svært.


Hvad ved vi om vegetarkosts virkning på kroniske sygdomme?

Der findes overbevisende bevis for at vegetarer har lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme, højt blodtryk, diabetes og fedme.


Vegetarkost godt for type 2 diabetikere

Undersøgelser viser, at diabetes forekommer sjældnere hos vegetarer sammenlignet med kødspisere. De viser også, at det er lettere for diabetikere at kontrollere deres blodsukker, når de holder sig til en fornuftig vegetarkost.


Stærkere knogler med frugt og grønt

Der er efterhånden bevis for, at syre/base balancen i din kost påvirker knogletab, men du kan let forbedre syre-base balancen ved at spise mere frugt og grønt.


Livslang veganerkost går ikke ud over knoglerne...

Forskerne sammenlignede 105 buddhistiske nonner, der hele livet havde levet som veganere (altså helt uden at spise animalske fødevarer), med 105 kødspisende kvinder. Alle kvinder havde overstået overgangsalderen.


Næringsstoffer i sund mad

Af John Buhl

Selv om de fleste vist efterhånden er klar over, at det er sundest at holde igen med animalske fødevarer, tror nogle mennesker stadig, at animalske fødevarer er nødvendige eller næringsrige.


Frisk og slank med veganerkost

Af Pia Nørgaard

Jeg ville bare gerne tabe mig, det var hovedformålet, og så få en afklaring med HVORFOR jeg ikke tabte mig, når jeg nu levede sundt nok!


Krydderiers smag og virkning

Af Vita Damsø

Vita Damsø er laborant, ernæringsterapeut og forfatter. Underviser i vegetarisk madlavning og giver konsultationer i planlægning af rejseapoteker vha. praktiske leveregler, kosttilskud og homøopati.


Professor T. Colin Campbell.....

...er forfatter eller medforfatter til over 350 videnskabelige artikler.

Hans ihærdige og meget anerkendte arbejde indenfor videnskaben i de sidste 45 år, har gjort ham til en af de mest respekterede forskere i sammenhængen mellem kost og sygdom.


Hvad kan vi lære af kinesernes kost?

Den traditionelle kinesiske kost består mest af vegetabilske fødevarer samt mindre mængder fisk og fjerkræ — og kun lejlighedsvis kød. Er det grunden til at de kinesere, der stadig spiser den traditionelle kinesiske kost, blandt andet har ekstrem lav forekomst af hjertekarsygdom, diabetes og kræft?


Veganerkost er sundere

En fedtfattig veganerkost er forbundet med en bedre kvalitet af kosten, bedre vægtkontrol og bedre glukosekontrol sammenlignet med den kost, som den amerikanske diabetesforening (ADA)anbefaler.


Fedt med det grønne

Det kan være en god idé, at tilsætte avocado, oliven, nødder og/eller frø til råkostsalaten. En råkostsalat med lidt fedt hjælper nemlig kroppen med at optage visse gavnlige stoffer i grøntsagerne. Det gælder nogle af de vigtige karotenoider.


Junkmad ansvarlig for 35 % af alle hjerteanfald

Canadiske forskere har konkluderet ud fra en undersøgelse af mere end 16.000 patienter (hvoraf 5.700 lige havde oplevet et hjerteanfald), at junk food er ansvarlig for 35 % af alle hjerteanfald i verden.


Kostfibre beskytter mod tarmkræft

En sund mængde kostfibre og fuldkornsprodukter i kosten beskytter ikke alene mod tyktarmskræft (dokumenteret i tidligere undersøgelser), men også kræft i tyndtarmen.


Kød igen sat i forbindelse med tyktarmskræft

De der spiste mest kød havde 67 % større risiko for at få tyktarmskræft.


Øget fedt i blodet øger risiko for slagtilfælde

Ny dansk forskning viser en klar sammenhæng mellem mængden af fedt i blodet (triglycerider) og risiko for slagtilfælde.


Mindre risiko for kræft i tyndtarmen med en kost fattig på mættet fedt

En kost, der er rig på mættet fedt, øger risikoen for kræft i tyndtarmen.


Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom.....

En traditionel middelhavskost, der også inkluderer en sund daglig mængde nødder, kan hjælpe med at mindske forekomsten af en række risikofaktorer for hjertesygdom.


Protein fra kød og fisk øger risiko for tarmbetændelse

Ifølge en ny undersøgelse fra Frankrig øger det risikoen for kronisk tarmbetændelse (IBD), at spise meget animalsk protein.


Plantemad og permakultur

Af Leif Valmark
Sommerkursus uge 28: »Plantemad og Permakultur«
12.7.-16.7.2010 – Broby gamle Skole ved Sorø


Kødbaserede diæter øger risiko for blærekræft

Ifølge en ny undersøgelse præsenteret på American Association for Cancer Research's årsmøde, øger kødforbruget risikoen for blærekræft.


Valnødder bremser prostatakræft

Talrige kliniske undersøgelser har vist, at valnødder nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme. Nu viser en ny undersøgelse, at indtagelse af valnødder kan bremse væksten af prostatakræft hos mus.


Nødder sænker kolesteroltallet

Nødder i kosten kan føre til et sundere kolesteroltal. Det viser en undersøgelse, hvor forskerne gennemgik data fra 25 undersøgelser fra syv lande, der inkluderede 583 mænd og kvinder, nogle med højt kolesteroltal, nogle med normalt kolesteroltal.


Stortrives som vegetar

Af Pia Nørgaard

Jeg har efterhånden levet som vegetar i 1½ år, og stortrives med det. Jeg har fået så meget mere energi, mærkede stort set energien i kroppen fra dag et.


Plantemad beskytter mod knogleskørhed

Referat af Amy Joy Lanau og Michael Castleman: Building Bone Vitality, New York, 2009.
Ved Leif Varmark, Bisserup, marts 2010.

Dette er den nyeste bog om kost og knogleskørhed (osteoporosis), og den bygger på mere end 1200   forskningsrapporter. I bogen afvejes alle argumenter for og imod de to eksisterende videnskabelige teorier vedrørende årsager til og forebyggelse af knogleskørhed, hoftebrud m.m.


Hvorfor jeg blev vegetar

Af Grethe Bergstrøm

Jeg har været vegetar i ca. 30 år. - Det var oprindelig pga. mit helbred,
idet jeg havde massssser af "bumser" i ansigtet, på ryg og bryst og endog
armene! — Det gik helt væk efter flere års stædigt vedholdende spise-plan.


Lidt om de 6 smagsnuancer

Af Vita Damsø

De ayur-vediske madprincipper kan bidrage med inspiration til hvordan den vegetariske mad kan få en dejlig smagsfylde og give en tilfredsstillende følelse efter måltidet.


Undersøgelse: Soja beskytter mod lungekræft

Indtagelse af sojabønner og sojaprodukter ser ud til at kunne forebygge lungekræft.


Plantekost kan mindske risiko for brystkræft

En kost, der er rig på grønsager, frugter og soja kan reducere risikoen for at udvikle brystkræft med 30 %. Det viser en ny undersøgelse.


Animalsk protein ikke godt for knoglerne

Indtagelse af animalsk protein kan gå ud over knoglerne. Det viser en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Nutrition.


Jeg er vegetar, fordi ...

Af Hanne Monrad

(inkl. To lækre opskrifter fra sin køkkenhave)

Jeg har været vegetar de sidste 30 år. Jeg elsker mad, og jeg synes vegetarmad er lækkert. Da jeg helt stoppede med at spise kød, kunne jeg mærke, at det både gavner mit psykiske og fysiske helbred og velvære.


Myten om proteintilskud

Ifølge en artikel i Life Science viser flere undersøgelser, at du ikke har brug for proteintilskud. Kun hvis du er professionel atlet og i gang med intensiv træning, eller måske alvorlig syg af sult eller en nedbrydende sygdom, er det måske fornuftigt at anvende proteintilskud, men selv da skal behovet vurderes fra person til person.


Intensiv livsstilsændring mindske åreforkalkning

Vegetarkost og sund livsstil gør hjertets kranspulsårer sundere. Det viser en ny undersøgelse, offentliggjort i American Journal of Cardiology.


Olier

Af Leif Varmark

Ingen olier er sunde. Olier udtrækkes fra nødder, frø og kerner. Under processen bliver sunde stoffer som ligniner (en slags kostfibre), flavonoider, anti-oxidanter, steroler og phytokemikalier holdt tilbage i nøddemassen og kommer ikke med over i olierne.


Dox: Bio præsenterer " Food, Inc."

Filmen ser nærmere på vores madkultur og på produktionen af de råvarer, som vi hver dag indtager.


Hvornår begynder du at spise kød igen?

Af Karina Schramm

Dette spørgsmål er der efterhånden mange, der har stillet mig. Af ren nysgerrighed, som et kærligt drilleri, af frustration over ikke at kunne dele kødfyldte madoplevelser med mig eller som en undren over, at nogen kan leve uden kød.


Kalcium (kalk)og knogler

Osteoporosis/knogleskørhed – udtynding af knoglevævet – er almindeligt forekommende, især hos hvide kvinder efter overgangsalderen.


Godt jeg er vegetar

Af Karina Schramm

Der er rigtig stor debat om kødklister i øjeblikket, og politikerne er dybt uenige om det rimelige i et ja til brugen af stoffet på det danske kødmarked. Læs mere …


De livsvigtige proteiner

Vegetabilske fødevarer indeholder generelt flere næringsstoffer end de animalske, og proteinmangel kan ikke opstår, når kaloriebehovet dækkes med grønsager og andre sunde fødevarer. Læs mere …


Lidt om vaner

Af Birthe Straarup

Vanens magt!

Uh, det skulle vist skrives VANENS MAGT!

Ladningen på de to ord er formidabel – risler det køligt ned ad ryggen?


Soja mindsker risiko for kræft i livmoder og æggestokke

Kvinder, der spiser mere sojabaserede fødevarer end gennemsnittet, kan have mindre risiko for kræft i livmoderen eller i æggestokkene. Det er det samlede resultat af flere undersøgelser.


Undersøgelser fastslår fordele ved soja efter brystkræft

Det viste sig, at kvinder, der spiste mest sojaprotein, havde 29 % lavere risiko for at dø i løbet af undersøgelsesperioden, og 32 % lavere risiko for igen at får brystkræft i forhold til kvinder, som spiste mindst soja.


Planteøstrogener i kosten har lille eller ingen indflydelse på kræftrisiko

Ny forskning tyder på, at planteøstrogener i kosten — vegetabilske stoffer med svag østrogenlignende aktivitet — kun har lille eller måske slet ingen indflydelse på risikoen for at udvikle hormonfølsomme kræftformer som brystkræft og prostatakræft eller tyktarms-og endetarmskræft.


Klimakærlig ferie

Sundt for klimaet – sundt for dig!

Danmarks natur ligger for dine fødder – 4 uger på små stier og veje fra Gedser til Skagen er en uforglemmelig perlerække af oplevelser. For nogle en spirituel odyssé, for andre en sundhedsrejse!


Fastfood for vegetar

Af Karina Schramm

Når man er vegetar, skal det også være nemt at have sådanne ”køkken-off-dage”, synes jeg. Men hvad er så alternativet? Panik ikke – der er flere muligheder, end du lige tror!


Om træthed

Af John A. McDougall, M.D, 2009
(Oversættelse: Ingelotte Poulsen)

Mange opsøger deres læge med klager over træthed, men ofte finder man ingen lægelig årsag til trætheden. Den skyldes i stedet en sund kost og livsstil.


Hvorfor jeg blev vegetar

Angela Marinescu

Mere energi, bedre humør, pænere og glattere hud, gennemgået menopausen uden problemer, holder vægten uden besvær.

At være vegetar er en livsstil, som jeg har stor glæde af!


Klimavegetar

Af Karina Schramm.

I min hverdag sørger jeg for at leve klimavenligt, men der er lang vej endnu. Det er der også for mange andre — men det er da en begyndelse at leve vegetarisk, uanset om det er som ”almindelig” vegetar eller klimavegetar.


Hindhede-brød

Brød af fuldkornshvede efter idé af den danske ernæringsforsker Mikkel Hindhede.


Vegetarkost får det blå stempel af den amerikanske diætistforening

Den amerikanske diætistforening konkluderer at vegetarkost (inkl. Veganerkost) ikke alene kan være sund men også være med til at forebygge og behandle bestemte sygdomme.


Soja påvirker ikke mænds testosteronniveau

Soja påvirker ikke mænds testosteronniveau, selv om soja indeholder planteøstrogen.


Karotenrige fødevarer mindsker risiko for brystkræft

Et nyt studie har vist, at jo mere karotenrig frugt og grønt, kvinder spiser dagligt, desto lavere er deres risiko for at få brystkræft


Masser af soja er med til at forebygge KOL

Nyt studie tyder på, at KOL (”rygelunger”) kan forebygges ved at spise meget soja.


Nogle dele af Middelhavskosten er sundere end andre

Middelhavskosten er sundere end den kost, de fleste danskere spiser, men ikke alle dele af Middelhavskosten er lige sund.


Vegetarkost er god slankemad

Flere undersøgelser viser at en fornuftig vegetarkost er en sund og sikker vej til vægttab.


Sund kost mindsker risiko for prostatakræft

En kost med lavt indhold af mættet fedt og rig på grøntsager mindsker risiko for prostatakræft. Kød og mælk øger risiko for prostatakræft.


Stor stigning i forekomsten af type 2 diabetes i Asien

Den vestlige kost — med alt for mange animalske og raffinerede fødevarer — har bredt sig til Asien og andre dele af verden med katastrofale følger, både for sundhed og miljø.

I de sidste årtier er udbredelsen af type 2 diabetes steget så markant i Asien, at der i 2007 var over 110 millioner mennesker med diabetes i verdensdelen.


Kød øger risiko for prostatakræft

Stor undersøgelse viser tydelig sammenhæng mellem indtagelse af kød og prostatakræft.


Sunde kostvaner er bedre for klimaet

Der er stor forskel på, hvor meget CO2-udledning der er forbundet med produktionen af fødevarer.

Forskere har undersøgt, hvordan vore valg af fødevarer påvirker miljøet. Vegetarkost er bedst.


Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Interessante artikler om veganerkost.




©2011 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt