vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Opskrifter i alfabetisk orden
“Karry”–gryde
3 Green Sauce
Abelones morgenfryd (solskinsmad)
Aftenrødens Vilde Ris (solskinsmad)
Alternativ blomkålssuppe
Anderledes broccolisalat
Appelsin/Chili marmelade
Appelsinkage med nødder
Appelsinmarinerede Jordbær Med Mynte
Appelsin-spinat-smoothie
April-pesto
Artiskokpålæg
Asiatisk hurtig-suppe
Asiatisk kålsalat med sesam og ingefær
Asparges
Aspargessalat med hasselnøddedressing
Aubeginer-tomater fad
Auberginepålæg med rabarber og chili
Avocadocreme
Avocadotartar i form
Avokado med fyld
Azuki bønnekage
Bagt butternut squash med karrysovs og ris
Bagte grøntsager
Bananis med chokolade
Billig linsegryde
Blomkål à la maison
Blomkålssuppe med nøddeknas
Boller I Karry
Bolsjestribet quinoasalat
Bondesuppe med gulerodstoppe, ramsløg og kikærter
Broccoli-blomkålssalat med nicoisedressing
Brune basmatiris med salat og jordnøddesovs
Brændenældedeller
Brød med solsikkekerner og soltørrede tomater
Bulgurdeller
Bulgursalat med sprøde grønsager og urtedressing
Burgerbøffer
Butterdejskuverter ”med en grøn hilsen”
Butternut dessert
Bygflager suppe
Bønne-avocadosalat
Bønnedip
Bønnefrikadeller
Bønnegullasch
Bønnepostej af kidneybønner
Bønnepostej af sortøjede bønner
Bønnesalat
Cashew-creme 
Champignon boller
Champignonpostej
Chili con varme
Chili slik kugler
Countreaukugler
Couscous med græskar
Couscous-salat med bønner og nødder
Couscoussalat med grillede peberfrugter
Cremet champignonspaghetti
Cremet kartoffelsuppe 
Cremet majssuppe
Cremet Tomat/Flødesauce Med Æble Og Løg
Cremet Vegansk Rødvinssauce
C-vitamin juice
Den klassiske hummus
Den klassiske lasagne
Dip eller smørrelse
Dobbelt sellerisuppe
Dødnem vegansk "smørreost"
Edamamebønne salat med fetacreme
Edamamepesto
Efterårssalat
Efterårssalat med jordskokker og æble
En quickie til den travle hverdag
En rigtig god suppe
Enkel tomatsalat
Falafel
Falafel
Fedtfri Chutney Med Æble, Rødløg Og Aubergine
Fennikelsuppe
Fettuccine med svampe og ristede mandler
Frikadeller med grønne linser & squash
Frokost med græskarboller og humus
Frugt soja
Frække Dunser Med Grønkål
Fuglerede
Fuldkornsbrød med gryn og flager
Fuldkornspasta med cremet broccoli-spinat-sovs
Fuldkornspasta med cremet champignonsovs
Fuldkornsspeltboller med græskarkerner
Fyld til peber tomater el. lign.
Glaserede rosenkål
Gluten- og laktosefri småkager 
Glutenfri spinattærte
Glutenfrie minipizzaer
Gratineret broccoli
Grethes grønkåls-dessert
Grethes Gulerodsdessert
Grovboller
Grove flutes
Gryden til vennerne
Gryderet med butternut squash
Gryderet med kikærter og spinat
Græskar
Græskargrød med stegte svampe og edamame bønner
Græskarjuice
Græskarkerner
græskarsuppe med dildkroner
Grøn og rød pastasalat
Grøn oliventapenade
Grøn salat med ærter, radiser og agurk
Grønkåls- og kartoffellasagne 
Grønkålschips
Grønkålssalat
Grønkålssalat med kakifrugt
grønkålssuppe m. bønner og chili
Grønne madforslag
Grønsagskiks
Grønsagssalat med stegte kartofler
Grøntsager med hytteost
Grøntsager, nudler og tofu i krydret kokossovs
Grøntsagssuppe med quinoa
Guacamole og bagte kartofler
Gulerodssuppe med shiitakesvampe
Gyldne grønsagsdeller
hash browns – amerikanske kartoffelfrikadeller
Havre-chiagrød med nektarin, svesker og chili
Havregryn med frugt og mandelmælk
Havregrød med daddel og mandelmælk
Helkogt blomkål med oste æggesovs
Hellas-æble-kage - (vegan/raw)
Hirse
Hirsegrød
Hokkaido-flan
Hokkaidosuppe
Hokkaido-suppe
Hot & spicy-gryde med sorte bønner og kartofler
Hu(rtig)mmus – Af Grønne Linser!
Hummus
Hummus
Humus
Hvid bønnesuppe
Hvidkålssalat
Hybensnack
Hytteostfyldte sandwiches
Hørfrøslim
I disse grilltider
Indisk suppe
Indiske kartoffelfrikadeller
Iransk suppe med perlebyg
Jordbærsalat m. linser og lime-ingefærdressing
Jordbærsalat med quinoa
Jordskokkedeller
jordskokkesuppe med ristede hasselnødder
Jordskoksalat med avokado og majskolbe
Juice med aroniasaft
Julekonfekt
Juleopskrift fra Eva
Karryhummus
Kartoffel og jordskokpure
Kartoffel-fennikelfad med persille, hvidløg og citron
Kartoffel-Lasagne
kartoffelpandekager som i Riga
Kartoffelsalat med gurkemeje og peber
Kartoffelsalat med radiser og ærter
kartoffelsalat med rugkerner og sennepsdressing
Kartoffelsalat med tang og squash
Kartoffelsuppe fra Bolivia
Kartoffelsuppe fra Mia Sommer
Kikærte deller
Kikærtebøffer til burger (vegansk)
Kikærtepandekager med avokado salsa
Kikærtepandekager med grøntsager
Kikærtepostej
Kikærtesalat
Kikærtesalat med radicchio
Kilroy
Kilroys tandoorikartofler
Kilroys tandoorikartofler
Kold aspargessuppe med estragon
Kold kakaodrik
Kold kartoffelsalat
Krydret linseret med kokos
Kulørt gulerodssalat med misoaioli
Kålrabisuppe
Kålsalat med kantareller og bagte figner
Kålwrap med spicy indiske kikærter
Labre linse-lunser
Langtidsbagte Rødbeder
Langtidsbagte tomater
Linsepaté med bagte hvidløg
Linsesalat med bagte søde kartofler, pære og avocado-persillecreme
Linsesovs
Linsesteg
Linsesuppe med spinat
Luksus-tomatsovs med grønsager og bønner
Lun forårssalat ned grønne linser og spidskål
Lykke-bringer fødevarer (1) Cashewnødder
Lækker,  smuk og mættende salat
Løgpostej
Løgpostej
Løvstikkepesto
Maitake svampesuppe
Majs suppe
Majsgrød med svampe
Majssuppe og ymerboller
Marmorkage med et lille twist
Marokkansk filotærte
Marokkansk kikærtesuppe
Meget fyldig vintersuppe
Meget let hverdagsmad – Quornbittar i tomat, haricots verts og majs
Melon/agurkesalsa
Melonsmoothie
Menu juleaften
Middelhavstapas
minestrone – italiensk grøntsagssuppe
Morgenmad, der holder længe i sækken
Morgen-smoothie
Mælkebøttehjul
Nemme knækbrød
Nemme Nøddedeller
Nudelsalat med trippel-kål, sweet chili og koriander
Nøddepate med brun sovs
Nøddesteg med æg
Opskrift på salat fra G. Rasmussen
Orientalsk spidskålssalat med sesam
ovnbagt biksemad med marineret tofu
Ovnbagt rodfrugtmos
Ovnbagte rodfrugter og svampe med lakrids
Panerede tomater
Paradis sommersalat
Parmavegan
Pasta med artiskokcreme
Pasta med cremet “kødsovs”
Pasta Med Svampe Og Asparges I Cremet Flødesauce!
Peanutbutter cookies
Peanutpesto
Peberrodsbagte rødbeder
Perlebygsalat
perle-bøffer
Pesto af skvalderkål og purløg
Pommes (Fedt)Frites
Porre/løg tærte
Porrepaté
Porretærte med cashewnødder
Pumpkin pie
Pære-smoothie
Quinoa med wok-stegte grønsager og cashewnødder
Quinoasalat
Quinoasalat med langtidsbagte tomater og avocado
Quinoasuppe fra Peru
Radisesalat
Radisespirer
ramsløgpesto
Ramsløgpesto
Ramsløgspesto – den nye form for Tzatziki
ramsløgsuppe – en helt vild suppe
Ratatouille – med et twist i …
Raw Græskarkerne Snack
Ret med hele korn
Risalamande
Risotto med bønner
Risotto på perlebyg
Rissuppe med svampe og ærter
Rodfrugt fyldte peberfrugter
Rosenkål-risotto veganer
Rosenkål-æblesalat — et lækkert tilbehør!
Rummus
Rumænsk løgsuppe
Rød te med syrenblomster
Rødbede toppet med pastinak/cashewmos på friske mælkebøtteblade
Rødbedebøffer
Rødbedehummus
Rødbedetzatziki
Rødkålssalat
Rødkålssalat m. pærer og clementiner
Rødkålssalat med rødbede og jordbær
RødkålsWOK 
Rå brændenældesuppe
Salat
Salat med tang
salsa verde med skvalderkål og ramsløg
Saltmandler
Santorini Salat
Savoykål i godt selskab: salat
Scrambled tofu med ris
selleribøf med løg og kapers
Selleribøf med rødbede- og/eller fennikel-crudité
sellerisalat med æbler og valnødder
Sellerisuppe
Shepherds pie
Skjønne dæller
Skvalderkål salat med radise og soja
Smækkersnaps
Små kartoffelpandekager
Små pandekager med stuvede kantareller
Soja og shiitake svampe
Sojabønnepostej
Solsikkebøf
sommerwok med nye kartofler, ærter og asparges
Spaghetti med gorgonzolasovs
Spaghetti med linse-tomatsovs
Speltsalat
Spicy bønnespread
Spicy chiliret med bønner
Spicy fava bønne dip
Spicy rødbedesuppe med kokosmælk
Spidskålssalat
spidskålssalat med dadler og jordnødder
Spidskålssuppe med rosin/kapersguf
Spinat tærte
Spinat/ kartoffelfrikadeller
Spinatlasagne
spinatlasagne med svampe
Spinatsalat med bagt græskar og karryristede kikærter
Spinatsauce
Spinatsmoothie
Spinattærte og salatfad
Squashfrikadeller
squashfrikadeller med gratineret spinat og artiskokker
Stegt aubergine og svampe
Stegt tofu
Stegte kartofler
Stegte svampe og edamame bønner
stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej
Stuvede østershatte
Stuvet hvidkål
Stuvning med pastinak og skorzonerrødder
Stærk bønnesuppe
stærk og syrlig thaisuppe
Sund chokolademousse
Sund Synd
Sund tærtedej med sesamfrø
Sunde Og Grove Kerneboller
Sunde og lækre is - 100 % frugt
Superlet Speltbrød
Svampesovs
Svampe-valnøddepate
Syltede jordskokker
Sød/Rød grøntsagsjuice
Søde kartofler med fyld af linser og svampe
taboulleh – salat fra Mellemøsten
Tang- og gulerodssalat med maitake svampe
Tarteletter
Tempeh med forårsløg og grønskål-sandtorn-pesto
Texas pilaff
Thai inspireret Dahl suppe m. grønne linser
Tofuspyd med couscous
Tomat oste Tærte/Pizza
Tomatsalat Med Gul Kiwi Og Kapers
Tomatsuppe
Tomatsuppe med bulgur
Tomatsuppe med fuldkornspasta (stærk)
Tærte med grønne og hvide asparges
Tøm køleskabet
Tørrede abrikoser og soja snacks
Vegansk caffe latte
Vegansk og glutenfri pizza
Veganske Pølsehorn & Namsere!
Veganske Quesadillas
Vegedeller
Vegetar spinat lasagne
Vegetarburger
Vegetargryde
Vegetter
Veggelet (vegansk omelet)
Verdens nemmeste speltboller
Vintergryde med frisk peberrod & gylden persille-kartoffelmos
Vitas vegetariske julemad
Wok
Yamstærte
Æblefætre
Ærte/pæresuppe med ingefær
Ærtehummus
Østershat og asparges
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

Opskrifter fra  Karina Schramm

Hot & spicy-gryde med sorte bønner og kartofler

Dejlig tung gryderet, som egentlig mest passer sig selv og samtidig giver dig masser af smag og styrke – bedre bliver det ikke!

4 personer

Hvad
2 dåser flåede, hakkede  tomater
250 g sorte bønner (iblødsatte og kogte eller fra dåse)
300 g kartofler
250 g løg
2 fed hvidløg
3 grønsagsbouillonterninger
1 1/2 dl vand
3 tsk karry
1 frisk grøn chili (mængde efter smag)
1 tsk røget paprika
1 1/2 tsk garam masala
2 tsk sojasauce

Hvordan
  1. Skræl og hak løgene groft
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i ca. 1×1 cm tern
  3. Rens og hak chilien fint
  4. Opløs bouillonen i gryden sammen med 1 1/2 dl vand
  5. Tilsæt krydderier, sojasauce, løg, kartofler og chili og steg det hele ved mellem varme i ca. 5 minutter
  6. Tilsæt tomater, rør det hele sammen og lad retten simre under låg i 15 minutter og derefter uden låg i ca. 15 minutter, til kartoflerne er møre
  7. Tilsæt sorte bønner og presset hvidløg og varm retten igennem et par minutter, hvorefter den serveres dampende varm.

TIP!
Server gerne denne skønne gryderet sammen med ris og koriander-avocadosalat!

Havre-chiagrød med nektarin, svesker og chili

Hvad
  • 160 g havregryn
  • 60 g chiafrø
  • 120 g svesker
  • 4 nektariner
  • 1/4 tsk salt
  • 1 lille rød chili (eller efter smag)
  • 1 liter vand
    samt:
  • Lidt plantemælk efter smag

Hvordan
  1. Fjern sten fra nektariner og skær dem i små tern
  2. Hak sveskerne i små tern
  3. Rens chilien og hak den fint
  4. Hæld havregryn, chiafrø, svesker, salt, chili og halvdelen af nektarinerne i en gryde sammen med vand
  5. Varm under omrøring ved mellemhøj varme grøden op i ca. 4 minutter, til den har samlet sig og har en nogenlunde fast konsistens (eller er, som du ønsker den)
  6. Hæld grøden i portionsskåle, pynt med nektarintern og giv lidt plantemælk til
TIP!
Nektarinerne kan sagtens erstattes af andre frugter, fx æbler!

Løvstikkepesto

Hvad
  • 150 g  solsikkekerner
  • 2 store håndfulde løvstikkeblade (40 g)
  • 2 spsk citronsaft
  • 3/4 tsk salt
  • 1 dl vand
Hvordan
  1. Rist solsikkekernerne på en pande ved høj varme i 3-4 minutter, til de bliver lysebrune
  2. Skyl løvstikkeblade godt og hak dem groft
  3. Blend ristede solsikkekerner, grofthakkede løvstikkeblade, citronsaft, salt og vand, til en lind konsistens opnås
TIP!
Tilføjes lidt ekstra vand til opskriften, er pestoen perfekt at vende med friskkogt pasta – og ellers er den en skøn spread til godt brød!

Asiatisk kålsalat med sesam og ingefær

4 personer

Hvad
  • 250 g spidskål
  • 175 g gulerod
  • 20 g sesamfrø
  • 1 stor håndfuld frisk koriander
  • samt:
  • 3 tsk sesamolie
  • 4 tsk riseddike
  • 2 tsk sojasauce
  • 1 lille rød chili (efter smag)
  • 1 lille stykke frisk ingefær (ca. 2×2 cm)
Hvordan
  1. Skyl spidskålen og striml den fint
  2. Skræl gulerødder og bliv ved med at skrælle, så der kommer fine, tynde strimler ud af det
  3. Skræl ingefæren og hank den fint
  4. Skyl chilien og hak den fint
  5. Bland en dressing af ingefær, chili, riseddike, sesamolie og soja
  6. Skyl koriander og hak den fint
  7. Rist sesamfrøene ved høj varme på en pande, mens der jævnligt røres i dem, i ca. 2-3 minutter, til de er gyldne og tag dem straks af panden
  8. Vend gulerødder, spidskål, koriander og ristede sesamfrø godt sammen
  9. Hæld dressing henover kålblandingen, vend ingredienserne godt sammen og server straks

Bondesuppe med gulerodstoppe, ramsløg og kikærter

Hvad
  • 60 g gulerodstoppe (ikke stængler)
  • 15 blade ramsløg
  • 700 g kartofler
  • 300 g gulerødder
  • 2 l vand (i alt)
  • 4 grønsagsbouillonterninger
  • 6 spsk tomatpuré
  • 4 tsk sojasauce
  • 1/2 tsk chilipulver (eller efter smag)
  • 4 tsk røget paprika
  • 250 g kikærter (iblødsatte og kogte eller fra dåse)
  • Salt og friskkværnet peber
Hvordan
  1. Skyl gulerodstoppene grundigt, hak dem groft og blend dem med 4 dl vand i et minuts tid, til de bliver mere fintdelte
  2. Skyl ramsløgene grundigt og hak dem fint
  3. Skræl kartoflerne og skær dem i ca. 2×2 cm stykker
  4. Skræl  gulerødderne og skær dem i max. 1/2 cm tykke skiver
  5. Hæld kartofler, gulerødder og  blendede gulerodstoppe i en gryde sammen med resten af vandet og bouillon og bring det op og koge
  6. Kog det hele i ca. 15 minutter, til alt er næsten mørt og tilsæt så tomatpuré, sojasauce, chilipulver, røget paprika, kikærter og ramsløg, rør godt rundt (så tomatpureen helt opløses) og kog yderligere i ca. 5 minutter, til alt er helt mørt
  7. Smag til med salt og friskkværnet peber og server dampende varm med godt brød til
TIP!
Skær først gulerodstoppene af gulerødderne, når du skal bruge dem – så holder de sig friskere længere!

Gyldne grønsagsdeller

Velsmagende og milde godbidder, der smager skønt på middagsbordet, i madpakken eller som hånddeller på farten!

18-20 stk.

Hvad
  • 300 g kikærter (iblødsatte og kogte eller drænede fra dåse)
  • 200 g gulerod
  • 150 g løg
  • 150 g kartoffel
  • 2 store håndfulde persille
  • 75 g rasp
  • 1 tsk salt
  • Chili efter smag
  • 1 spsk olivenolie til stegning
Hvordan
  1. Skræl løg, gulerødder og kartofler og riv dem groft
  2. Skyl persillen og hak den groft
  3. Blend de helt drænede kikærter til en tør mos (der må gerne være lidt hele kikærter imellem)
  4. Bland alt (på nær olie) godt sammen til en fast fars
  5. Form små deller af farsen og steg dem i olien i ca. 10 minutter på hver side ved mellemhøj varme, til de er gyldne og godt stegte.

Bulgursalat med sprøde grønsager og urtedressing

4 personer

Hvad
  • 4 dl (grov) bulgur
  • 150 g spidskål, gerne rød
  • 250 g gulerod
  • 100 g rødløg
  • samt:
  • 2 spsk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • og:
  • 1 bøtte persille
  • 1 bøtte basilikum
  • 2 dl plantefløde
  • 1/2-1 tsk salt (efter smag)
  • 2 fed hvidløg
Hvordan:
  1. Kog bulguren efter anvisningerne på pakken og lad den dryppe og køle af
  2. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern
  3. Skyl spidskålen og striml den fint
  4. Skræl og hak rødløget fint
  5. Skyl persille og basilikum og blend dem med fløde, salt (tilsæt lidt ad gangen og smag dig frem) og presset hvidløg, til en grov dressing opnås
  6. Bland citronsaft med salt
  7. Bland afkølet bulgur med citrondressing, gulerødder, spidskål og rødløg, dryp urtedressingen henover og server med godt brød til
TIP!
Server gerne lidt af dressingen ved siden af salaten, så gæsterne selv kan dosere evt. ekstra på deres portion.

Nudelsalat med trippel-kål, sweet chili og koriander

4 personer

Hvad
  • 150 g glasnudler
  • 150 g rød peber
  • 150 g broccolibuketter
  • 150 g blomkålsbuketter
  • 150 g spidskål
  • 1 grønsagsbouillonterning
  • 4 tsk sojasauce
  • 50 g peanuts
  • 4 spsk sweet chili sauce
  • 2 store håndfulde frisk koriander
Hvordan
  1. Rens spidskål og striml den
  2. Rens peberfrugt og striml den
  3. Hak peanuts groft
  4. Skyl og hak koriander groft (tag et par blade fra til pynt)
  5. Rør sweet chilisauce med sojasauce
  6. Rens broccoli og blomkålsbuketter og del dem i mindre buketter
  7. Kog buketterne sammen med bouillonen i ca. 3-4 minutter, til de er let møre men med godt bid og lad dem dryppe af i et sigte (gem kogevandet til nudlerne!), mens de øvrige ting laves
  8. Kog nudlerne i kogevandet fra broccoli og blomkål efter anvisningen på pakken – ca. 3 minutter – og lad dem dryppe af i en sigte
  9. Vend nu nudler med grønsager og frisk koriander , hæld saucen henover, drys med peanuts og server straks pyntet med lidt koriander på toppen

TIP!
De fleste velassorterede dagligvarebutikker og asiatiske butikker har sweet chili sauce som standardvare på hylderne.

Linsesalat med bagte søde kartofler, pære og avocado-persillecreme

Proteiner og velsmag går hånd i hånd i denne supernemme og mættende godbid af en salat.

Hvad
  • 200 g grønne linser
  • 500 g søde kartofler
  • 3 tsk olie
  • 2 avocados (ca. 300 g)
  • 1 stor håndfuld persille
  • 2 tsk citronsaft
  • 100 g romainesalat
  • 125 g pære
  • Salt og friskkværnet peber
Hvordan
  1. Tænd ovnen på 175 grader
  2. Skyl linserne godt og kog dem i letsaltet vand efter anvisningen på pakken (ca. 20 minutter afhængig af linsetypen) – lad dem køle af og dryppe af i et sigte og stil dem til side
  3. Skræl kartoflerne, skær dem i mundrette bidder og vend dem i olien
  4. Bag kartoflerne ved 175 grader i ca. 15-20 minutter, til de er møre og stil dem til side
  5. Skyl og hak i mellemtiden persillen groft, skræl avocadoen og blend dem sammen med citronsaft og lidt salt og peber
  6. Skyl pæren og skær den i tynde lameller
  7. Skyl salaten og skær den i tynde strimler
  8. Bland nu salat med linser, placer dem på et fad eller en stor tallerken, og top med søde kartofler, pære og avocado-persillecreme og server straks med lidt godt brød til
TIP!
Andre frugter end pære kan snildt bruges til denne salat – prøv gerne æbler eller blommer, afhængig af sæson.

Marmorkage med et lille twist

6 personer

Hvad
  • 1 stor banan (150 g)
  • 2 1/2 dl plantemælk
  • 3 dl sukker
  • 2 spsk vanillesukker
  • 4 dl mel
  • 2 tsk bagepulver
  • 3 spsk kakao + 1 spsk plantemælk
  • 1/8 tsk salt
  • 50 g mørk chokolade
  • Skrællen fra 1 økologisk appelsin
Hvordan
  1. Tænd ovnen på 150 grader
  2. Skræl og blend banan
  3. Skyl og riv appelsinen fint
  4. Hak chokoladen groft
  5. Rør alt på nær kakao, 1 spsk plantemælk, chokolade og appelsinskræl sammen til en dej
  6. Tag 1/3 af dejen fra og rør den med kakao, 1 spsk plantemælk og chokolade
  7. Rør den resterende 2/3 af dejen med appelsinskræl
  8. Beklæd en rugbrødform (ca. 23×12 cm) med bagepapir og hæld først den hvide dej i, hvorefter den brune dej hældes oveni og der med en kniv eller gaffel (brug den ikke-spidse ende) tegnes mønstre i dejen, så de to farver blander sig lidt sammen – rod ikke alt for meget rundt i det, bare lidt kruseduller
  9. Bag kagen i ovnen ved 150 grader i ca. 1 time, til der kan stikkes en strikkepind i den, uden at der sidder dej på den, når den tages ud igen
TIP!
Føler du dig særligt eventyrlysten, kan et par tsk lakridspulver tilsættes den brune dej.

Cremet champignonspaghetti

4 personer

Hvad:
  • 500 g champignon
  • 100 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk olivenolie
  • 1 1/2 grønsagsbouillonterning
  • 2 dl vand
  • 1 1/2 dl plantefløde
  • 3 tsk Maizena rørt med 1 1/2 spsk vand
  • 500 g fuldkornsspaghetti
  • Basilikum til pynt

Hvordan:
  1. Rens og del champignon i kvarte
  2. Skræl og hak løg groft
  3. Steg først løgene i olien i et par minutter, til de er klare og sæt samtidig gang kogning af vand til spaghetti
  4. Tilsæt champignon, vand og bouillon til løgene og steg videre i yderligere ca. 5 minutter samtidig med, at spaghettien koger efter anvisningen på pakken (det plejer at være 10-12 minutter)
  5. Lav en jævning af Maizena og vand og tilsæt den til champignonsaucen sammen med fløde og hvidløg
  6. Jævn under omrøring og smag til med salt
  7. Når spaghettien er kogt færdig, drænes vandet fra den, og den vendes med champignonsaucen og serveres straks pyntet med lidt basilikum
TIP!
Server denne simple ret sammen med lidt godt brød – eller skønne tomatbruschettas.

Kartoffel-fennikelfad med persille, hvidløg og citron

4 personer

Hvad
  • 900 g kartofler
  • 900 g fennikel
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bøtte persille
  • 2 1/2 grønsagsbouillonterning
  • 4 dl kogende vand
  • Skræl og saft af 1/2 økologisk citron
Hvordan
  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker
  3. Rens fennikel og skær dem i mundrette stykker
  4. Skyl citronen, riv skrællen fint og pres saften (begge dele kun af 1/2 citron!)
  5. Skyl persillen og hak den groft
  6. Bland bouillonterninger med kogende vand
  7. Hæld kartofler og fennikel i et stort ildfast fad, overhæld dem med bouillonvand og tilsæt presset hvidløg, citronsaft, citronskal og persille og rør det hele godt sammen
  8. Put sølvpapir henover fadet (så det er godt pakket ind) og bag det helt tildækket i ovnen ved 200 grader i 30 minutter
  9. Tag sølvpapiret af og bag fadet i yderligere 30-35 minutter under jævnlig omrøring, til kartofler og fennikel er møre
TIP!
Hvis du ikke har et stort nok fad, kan det være nødvendigt at dele portionen op i to fade, så de ligger i et ikke alt for tykt lag.

Appelsinkage med nødder

Med et minimum af indsats får du maksimum velsmag med denne saftige kage lavet i et snuptag

Hvad
  • 200 ml plantemælk
  • 200 g blandede nødder (frit valg!)
  • 175 g hvedemel
  • 275 g sukker
  • 2 økologiske appelsiner (al skræl + 1 dl juice skal bruges)
  • 2 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 spsk vanillesukker
  • 1 spsk kakaopulver til pynt
Hvordan
  1. Tænd ovnen på 175 grader
  2. Skyl appelsinerne, riv skrællen fint på dem begge og pres dem herefter (du skal bruge 1 dl juice)
  3. Blend nødderne til en grov mel
  4. Rør alle ingredienser på nær kakaopulver godt sammen
  5. Hæld dejen i en bagepapirsbeklædt springform (Ø24) og bag kagen ved 175 grader i ca. 45-50 minutter, til en kniv kan stikkes i den uden at der kommer dej på den
  6. Stil kagen til afkøling på en rist og pynt den efter afkøling med drysset kakao og evt. appelsinbåde
TIP!
Skal kagen have et touch af jul, kan du tilføje 1 1/2 tsk kanel til dejen.

Pumpkin pie

Hvad:
  • 3 dl hvedemel
  • 2 tsk vanillesukker
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 tsk bagepulver
  • 2 spsk rapsolie
  • 1 dl plantemælk
  • 1 lille håndfuld mel til udrulning
  • 1/2 tsk rapsolie til at smøre med
  • samt:
  • 1200 g græskar fx hoikaido eller butternut (ca. 1 kg renset vægt)
  • 1 dl plantemælk
  • 3/4 dl sukker
  • 1 1/2 spsk vanillesukker
  • 3 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1/8 tsk stødt muskat
  • 3 spsk Maizena majsstivelse (den gule)
    og:
  • 150 ml piskbar plantefløde
  • Lidt stødt kanel til pynt
Hvordan:
  1. Sæt ovnen på 200 grader
  2. Skræl græskarret, fjern kerner og skær kødet i grove tern, som fordeles på en bagepapirbeklædt bageplade og bages ved 200 grader i ca. 20 minutter, til de er helt møre
  3. Rør imens hvedemel, 2 tsk vanillesukker, salt, bagepulver, 2 spsk rapsolie og 1 dl plantemælk sammen til en elastisk dej
  4. Drys køkkenbordet med en smule mel og rul den ud, så en max Ø29 cm tærteform kan beklædes med dejen
  5. Smør tærteformen med lidt olie og beklæd den nu med dejen – overskud fra kanten kan evt. bruges til at pynte med til sidst (udstik fx hjerter af den)
  6. Stik huller i bunden med en gaffel og forbag ovnen ved 200 grader i 5 minutter, hvorefter den hviler på køkkenbordet i yderligere 10 minutter
  7. Skru ned for ovnen til 175 grader
  8. I bundens hviletid blendes det bagte græskar helt glat med mælk, sukker, 1 1/2 spsk vanillesukker, krydderier og majsstivelse
  9. Fordel fyldet jævnt på den afkølede tærtebund og bag den ved 175 grader i først 30 minutter uden overdækning og derefter yderligere 30 minutter dækket med folie
  10. Lad tærten hvile på køkkenbordet i en time efter bagning og stil den derefter på køl i yderligere 2 timer inden servering
  11. Pisk inden servering plantefløden, som drysses med lidt kanel og serveres sammen med tærten
TIP!
Det er vigtigt, at tærten får lov at hvile som angivet inden servering – på den måde “sætter” den sig og får den perfekte konsistens.

Spinatsalat med bagt græskar og karryristede kikærter

Hvad
  • 1 kg græskar (ca. 750 g skrællet)
  • 1 spsk olivenolie
  • En stor håndfuld friske rosmarinnåle
  • 1/4 tsk salt
  • og:
  • 100 g frisk babyspinat
  • 150 g æble
  • 50 g græskarkerner
  • 250 g kikærter (tilberedte, ikke rå!)
  • 1 spsk karry
  • 1/4 tsk salt
  • samt:
  • 4 tsk citronsaft
  • 4 tsk olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1/4 tsk salt
  • Friskkværnet peber
Hvordan 
  1. Stil ovnen på 200 grader
  2. Flæk græskarret midt over, skræl det med enten en kartoffelskræller eller en kniv og fjern kernerne (kasseres eller gemmes til evt. at gro nye græskar) og evt. tråde
  3. Skær græskarret i ca. 3×3 cm tern
  4. Skyl og hak de friske rosmarinnåle groft og bland dem med salt og olivenolie, som græskartternene vendes i
  5. Spred græskarternene på en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter, til de er møre uden at være smattede – lad dem køle ned efter endt bagning
  6. Rist de sidste 5 minutter af græskarternenes bagetid græskarkernerne i ovnen spredt ud på en bageplade og lad dem også køle af bagefter
  7. Drys karry ud på en stor pande og “brænd det af” i et lille minuts tid ved høj varme, inden der skrues ned for varmen og kikærterne tilsættes og ristes i ca. 10 minutter ved mellemhøj varme – disse skal også køle af bagefter
  8. Skyl spinaten godt og fjern de længste af stilkene fra bladene
  9. Skær æblet i små tern og vend dem i en dressing af citronsaft, olivenolie, hvidløg og salt og friskkværnet peber
  10. Når både græskar, græskarkerner og kikærter er kølet ned, anrettes en indbydende tallerken med først en bund af det meste af spinat, så græskar, så resten af spinaten, så æbler og dressing, så kikærter (brug også gerne evt. overskydende brændt karrypulver fra panden) og til sidst græskarkerner og server med godt brød til
TIP!
Erstat gerne almindelige æbler med granatæbler – det giver også et smukt farvespil i salaten!

Vintergryde med frisk peberrod & gylden persille-kartoffelmos

Hvad:
  • 200 g gulerødder
  • 300 g squash
  • 500 g porrer
  • 200 g kikærter (iblødsatte og kogte eller fra dåse)
  • 2 tsk olie
  • 3 dl vand
  • 2 grønsagsbouillonterninger
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 dl vand
  • Ca. 25 g friskhøvlet peberrod, afhængig af styrke
  • 4 spsk plantefløde
  • Salt og friskkværnet peber
  • samt:
  • 1300 g kartofler
  • 250 g gulerødder
  • 50 g bredbladet persille
  • 1 tsk salt
Hvordan:
  1. Skræl kartofler og gulerødder til mosen og skær dem i grove stykker
  2. Rens og hak persillen groft
  3. Kog kartofler og gulerødder i ca. 25 minutter, til de er helt møre
  4. Skræl mens kartoflerne og gulerødderne koger, de resterende gulerødder og skær dem i små tern (ca. 1×1 cm)
  5. Skyl squash, halver den på langs og skær den herefter i ca. 1 cm tykke skiver
  6. Rens porrer og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver
  7. Blend/pisk 1 dl vand og 2 spsk hvedemel til en glat jævning og stil den til side
  8. Riv peberroden fint, hvis den ikke er købt revet, og stil den til side
  9. Steg gulerodstern i olien i ca. 7 minutter ved mellemhøj varme og jævnlig tilførsel af lidt af de 3 dl vand, til ternene er let møre
  10. Tilsæt squash, porrer, bouillon og resten af de 3 dl vand og steg yderligere i ca. 5-7 minutter ved mellemhøj varme
  11. Tilsæt kikærter, kog op og jævn nu retten med jævningen under omrøring, så det ikke klumper
  12. Skru ned for blusset til meget lav varme og lav nu mosen:
  13. Hæld al vandet fra kartofler og gulerødder og mos dem med håndmixer, til en jævn mos er opnået
  14. Tilsæt bredbladet persille og smag mosen til med salt
  15. Tilsæt peberrod og plantefløde til gryderetten og smag til med salt og friskkværnet peber
  16. Server gryderet og mos – og pynt gerne med lidt ekstra persille på toppen
TIP!
Frisk peberrod varierer meget i styrke, og selvom det mister en del af styrken, når det varmes op, så vær alligevel lidt varsom, når du tilsætter det gryderetten.

Chili con varme

Nok nærmest verdens nemmeste gryderet, der med sine varme krydderier og fyldighed begejstrer enhver, der får lov at smage!

Hvad
4 løg
1 stor peber – grøn eller gul
1 tsk olie
3 fed hvidløg
1 tsk chilipulver (eller efter smag)
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk usødet kakao
1/4 tsk kanel
2 laurbærblade
2 tsk tørret oregano
1 dåse hakkede tomater
65 g Soy4You (en halv pakke)
1 dåse kidneybønner
1 lille dåse (70 g) tomatpuré
1 1/2 grønsagsbouillonterning
1 tsk sojasauce
2 dl vand

Hvordan
Skræl og hak løgene
Rens og hak peberfrugten i små tern
Steg løg og peberfrugt i olien sammen med chilien i 4-5 minutter ved mellemhøj varme, til løgene er klare
Tilsæt presset hvidløg, Soy4You, grønsagsbouillon, spidskommen, kakao, kanel, laurbærblade, oregano, sojasauce, flåede tomater og tomatpuré og rør det hele godt sammen
Lad nu retten småsimre under låg i ca. 40 minutter, mens der af og til røres i den – tilsæt løbende vand undervejs
De sidste 5 minutter af simretiden tilsættes drænede og skyllede bønner, og retten smages til med salt, peber og evt. lidt mere chili
Sérver med ris

TIP!
Ingen chili con varme uden guacemole – og server gerne retten med en gavmild portion ;-)

Jordskokkedeller

12 stk./4 personer

Hvad

  • 100 g kartoffel
  • 300 g jordskokker
  • 150 g hvide bønner (udblødte og kogte)
  • 50 g gulerod
  • 1/4 grønsagsbouillonterning
  • 1/2 spsk HUSK (gul)
  • 1/2 spsk hvedemel
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 fed hvidløg
  • 3/4 tsk salt
  • 1 drys peber
  • 4 dråber Tabasco
  • 3 tsk olie

Hvordan

  1. Rens jordskokkerne og kartoffel ((uden at skrælle dem) godt, skær dem i grove stykker og kog dem møre i letsaltet vand i ca. 10-15 minutter
  2. Mos bønner, kartofler og jordskokker groft (blend dem ikke, men brug hellere en gaffel)
  3. Skræl og riv guleroden fint, hvorefter den presses fri for væde
  4. Rør grønsagsbouillonen med 1 spsk kogende vand, så den opløses helt
  5. Bland alt på nær olie i en skål og rør det godt sammen til en fast masse
  6. Form 12 deller af farsen og steg dem i olien ved mellemhøj varme i ca. 10-15 minutter på hver side.

TIP!

Disse deller er fantastiske til fx brun sauce, kogte kartofler og grønne bønner – men lige så skønne på rugbrødsmaden dagen derpå.

Kikærtepostej

Ingredienser

2 dåser kikærter
2 store løg
1 stor gulerod
1 lille squash
2 spsk friskhakket
basilikum
1 fed hvidløg
1½ grønsags-bouillonterning
1 dl saltede peanuts
3 spsk speltmel
½ spsk olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Dræn, skyl og dryp kikærterne af i en sigte – mos dem derefter groft
  2. Skræl løg og riv dem groft
  3. Riv squash groft
  4. Steg de revne grønsager sammen med bouillonen ved høj varme i 5 minutter, mens der jævnligt røres i dem
  5. Blend peanuts groft
  6. Bland alle ingredienser godt sammen – mel røres i lidt ad gangen – og put det hele i en bagepapirsbeklædt brødform (ca. 22x12 cm) og sørg for, at det er jævnt fordelt
  7. Pensl toppen af postejen med olivenolien
  8. Bag postejen i ca. 50 minutter midt i en 200 grader varm ovn og lad den hvile i ca. 10 minutter inden servering

Tip!
Postejen smager godt både varm og kold!

Champignonpostej

4 personer

Ingredienser

  • 500 g champignon
  • 1 fed hvidløg
  • 80 g brune basmatiris
  • 2 store løg
  • 50 g hasselnødder
  • 2 æg (eller 2 tsk NoEgg* rørt med 4 spsk vand)
  • 1 tsk timian
  • ¼ liter sødmælk (eller 1 dl usødet sojamælk + 1 dl sojafløde)
  • Lidt olie
  • 2 tsk groft salt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Kog risene efter anvisningen og lad dem køle af
  2. Hak champignon, løg og nødder groft og bland dem sammen med timian og presset hvidløg
  3. Steg blandingen til al væden fra champignonerne er fordampet
  4. Lad blandingen køle lidt af og tilsæt ris, mælk (eller sojamælk), æg (eller NoEgg-blanding), salt og peber og rør postejen godt sammen
  5. Smør et ildfast fad med lidt olie og bag den ved 175 grader i ca. 60 minutter (eller 70 minutter for den veganske version)

*Æggeerstatteren NoEgg kan fås i de fleste helsekostbutikker eller købes på nettet.

Hytteostfyldte sandwiches

Retten er taget fra bogen Mere Vegetar Light

Ingredienser
4 store boller (fx Grove boller)
400 g fedtfattig hytteost
100 g soltørrede tomater

100 g lucernespirer
2 tomater
½ agurk
1 salathoved (fx Frillice)
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
1) Hak de soltørrede tomater fint
2) Bland hytteost og soltørrede tomater sammen og smag til med salt og friskkværnet peber
3) Skær tomat og agurk i skiver og del salaten
4) Flæk bollerne og læg ingredienserne i dem – først salat, så hytteost, så tomat, agurk og til sidst salat igen
5) Servér straks

Bulgurdeller

Retten er taget fra bogen Vegetar Light

Ca. 20 stk.

Ingredienser

  • 4 dl bulgu
  • 3 dl vand
  • 2 bouillonterninger
  • 2 tsk timian
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk basilikum
  • ½ tsk chili
  • 1 tsk salt
  • 2 æg
  • 2 kogte kartofler
  • ½ lille løg
  • 4 spsk soltørrede tomater
  • 8 tsk hvedemel
  • 2 spsk olivenolie
Fremgangsmåde

1. Hæld bulgur, vand og bouillon i en gryde, bring det op og koge, tag det derefter af blusset og lad det stå i ca. 5-7 minutter, til bulguren er færdigkogt – dræn den evt. for overskydende vand
2. Skræl og hak løget groft
3. Hak de soltørrede tomater groft
4. Mos kartoflerne let
5. Når bulguren er kølet lidt af, tilsættes alle ingredienser, som blendes godt sammen
6. Varm på en pande halvdelen af olien og form med en spiseske deller af farsen – en spiseske pr. delle
7. Brun først dellerne ca. 3 minutter på hver side, og steg dem derefter yderligere 5 minutter på hver side – hele tiden ved mellem varme – hvorefter de er klar til servering

Bønne-avocadosalat

Retten er taget fra bogen Vegetar Light.

Denne friske og stærke salat egner sig fint som tilbehør til en
mere neutral hovedret – eller som selvstændig ret med groft
brød til.

4 personer

Ingredienser
• 1 dåse røde kidney-bønner uden væde
• 2 tomater
• 1 avocado
• 15 dråber Tabasco-sauce (eller efter smag)
• 4 soltørrede tomater

Marinade
• Saft af 1 lime
• 1 fed knust hvidløg
• Salt og peber

Fremgangsmåde
1. Hæld væden fra bønnerne
2. Skær tomater, avocado og soltørrede tomater i tern
3. Pres limen og bland den sammen med det knuste fed hvidløg og bland alle ingredienserne på nær Tabascoen i – smag lidt efter lidt til med Tabasco, indtil den ønskede styrke er opnået

◊◊ Vegetar light - fedtfattige vegetaropskrifter

Vegetar Light sigter mod at give et vegetarisk bud på lækker mad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. 138 sider.
Køb eventuelt bogen her.

Madskribenter

Anabell
Angela
Anne Christiansen
Bang Quan Deng Buhl
Kina inspireret vegetarkost
Birthe Straarup
Solskinsmad
Camilla Fantoni
Daniela
Eva
G.Rasmussen
Grethe Bergstrøm
Grethe Bergstrøm
Hanne Brandt
Hanne Monrad
Heidi Busk
Karina Schramm
Vegetar light
Mere vegetar light
Kirsten Skaarup
Kødfri menu
Line Thomsen
Raw food
Lone Frederiksen
Veganic.dk
Luna
Madblogger
Mia Sommer
Nelly Nielsen
Per Fogsgaard
Pia Nørgaard
Vita Damsø
Fair food
©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt