vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Opskrifter i alfabetisk orden
“Karry”–gryde
3 Green Sauce
Abelones morgenfryd (solskinsmad)
Aftenrødens Vilde Ris (solskinsmad)
Alternativ blomkålssuppe
Anderledes broccolisalat
Appelsin/Chili marmelade
Appelsinkage med nødder
Appelsinmarinerede Jordbær Med Mynte
Appelsin-spinat-smoothie
April-pesto
Artiskokpålæg
Asiatisk hurtig-suppe
Asiatisk kålsalat med sesam og ingefær
Asparges
Aspargessalat med hasselnøddedressing
Aubeginer-tomater fad
Auberginepålæg med rabarber og chili
Avocadocreme
Avocadotartar i form
Avokado med fyld
Azuki bønnekage
Bagt butternut squash med karrysovs og ris
Bagte grøntsager
Bananis med chokolade
Billig linsegryde
Blomkål à la maison
Blomkålssuppe med nøddeknas
Boller I Karry
Bolsjestribet quinoasalat
Bondesuppe med gulerodstoppe, ramsløg og kikærter
Broccoli-blomkålssalat med nicoisedressing
Brune basmatiris med salat og jordnøddesovs
Brændenældedeller
Brød med solsikkekerner og soltørrede tomater
Bulgurdeller
Bulgursalat med sprøde grønsager og urtedressing
Burgerbøffer
Butterdejskuverter ”med en grøn hilsen”
Butternut dessert
Bygflager suppe
Bønne-avocadosalat
Bønnedip
Bønnefrikadeller
Bønnegullasch
Bønnepostej af kidneybønner
Bønnepostej af sortøjede bønner
Bønnesalat
Cashew-creme 
Champignon boller
Champignonpostej
Chili con varme
Chili slik kugler
Countreaukugler
Couscous med græskar
Couscous-salat med bønner og nødder
Couscoussalat med grillede peberfrugter
Cremet champignonspaghetti
Cremet kartoffelsuppe 
Cremet majssuppe
Cremet Tomat/Flødesauce Med Æble Og Løg
Cremet Vegansk Rødvinssauce
C-vitamin juice
Den klassiske hummus
Den klassiske lasagne
Dip eller smørrelse
Dobbelt sellerisuppe
Dødnem vegansk "smørreost"
Edamamebønne salat med fetacreme
Edamamepesto
Efterårssalat
Efterårssalat med jordskokker og æble
En quickie til den travle hverdag
En rigtig god suppe
Enkel tomatsalat
Falafel
Falafel
Fedtfri Chutney Med Æble, Rødløg Og Aubergine
Fennikelsuppe
Fettuccine med svampe og ristede mandler
Frikadeller med grønne linser & squash
Frokost med græskarboller og humus
Frugt soja
Frække Dunser Med Grønkål
Fuglerede
Fuldkornsbrød med gryn og flager
Fuldkornspasta med cremet broccoli-spinat-sovs
Fuldkornspasta med cremet champignonsovs
Fuldkornsspeltboller med græskarkerner
Fyld til peber tomater el. lign.
Glaserede rosenkål
Gluten- og laktosefri småkager 
Glutenfri spinattærte
Glutenfrie minipizzaer
Gratineret broccoli
Grethes grønkåls-dessert
Grethes Gulerodsdessert
Grovboller
Grove flutes
Gryden til vennerne
Gryderet med butternut squash
Gryderet med kikærter og spinat
Græskar
Græskargrød med stegte svampe og edamame bønner
Græskarjuice
Græskarkerner
græskarsuppe med dildkroner
Grøn og rød pastasalat
Grøn oliventapenade
Grøn salat med ærter, radiser og agurk
Grønkåls- og kartoffellasagne 
Grønkålschips
Grønkålssalat
Grønkålssalat med kakifrugt
grønkålssuppe m. bønner og chili
Grønne madforslag
Grønsagskiks
Grønsagssalat med stegte kartofler
Grøntsager med hytteost
Grøntsager, nudler og tofu i krydret kokossovs
Grøntsagssuppe med quinoa
Guacamole og bagte kartofler
Gulerodssuppe med shiitakesvampe
Gyldne grønsagsdeller
hash browns – amerikanske kartoffelfrikadeller
Havre-chiagrød med nektarin, svesker og chili
Havregryn med frugt og mandelmælk
Havregrød med daddel og mandelmælk
Helkogt blomkål med oste æggesovs
Hellas-æble-kage - (vegan/raw)
Hirse
Hirsegrød
Hokkaido-flan
Hokkaidosuppe
Hokkaido-suppe
Hot & spicy-gryde med sorte bønner og kartofler
Hu(rtig)mmus – Af Grønne Linser!
Hummus
Hummus
Humus
Hvid bønnesuppe
Hvidkålssalat
Hybensnack
Hytteostfyldte sandwiches
Hørfrøslim
I disse grilltider
Indisk suppe
Indiske kartoffelfrikadeller
Iransk suppe med perlebyg
Jordbærsalat m. linser og lime-ingefærdressing
Jordbærsalat med quinoa
Jordskokkedeller
jordskokkesuppe med ristede hasselnødder
Jordskoksalat med avokado og majskolbe
Juice med aroniasaft
Julekonfekt
Juleopskrift fra Eva
Karryhummus
Kartoffel og jordskokpure
Kartoffel-fennikelfad med persille, hvidløg og citron
Kartoffel-Lasagne
kartoffelpandekager som i Riga
Kartoffelsalat med gurkemeje og peber
Kartoffelsalat med radiser og ærter
kartoffelsalat med rugkerner og sennepsdressing
Kartoffelsalat med tang og squash
Kartoffelsuppe fra Bolivia
Kartoffelsuppe fra Mia Sommer
Kikærte deller
Kikærtebøffer til burger (vegansk)
Kikærtepandekager med avokado salsa
Kikærtepandekager med grøntsager
Kikærtepostej
Kikærtesalat
Kikærtesalat med radicchio
Kilroy
Kilroys tandoorikartofler
Kilroys tandoorikartofler
Kold aspargessuppe med estragon
Kold kakaodrik
Kold kartoffelsalat
Krydret linseret med kokos
Kulørt gulerodssalat med misoaioli
Kålrabisuppe
Kålsalat med kantareller og bagte figner
Kålwrap med spicy indiske kikærter
Labre linse-lunser
Langtidsbagte Rødbeder
Langtidsbagte tomater
Linsepaté med bagte hvidløg
Linsesalat med bagte søde kartofler, pære og avocado-persillecreme
Linsesovs
Linsesteg
Linsesuppe med spinat
Luksus-tomatsovs med grønsager og bønner
Lun forårssalat ned grønne linser og spidskål
Lykke-bringer fødevarer (1) Cashewnødder
Lækker,  smuk og mættende salat
Løgpostej
Løgpostej
Løvstikkepesto
Maitake svampesuppe
Majs suppe
Majsgrød med svampe
Majssuppe og ymerboller
Marmorkage med et lille twist
Marokkansk filotærte
Marokkansk kikærtesuppe
Meget fyldig vintersuppe
Meget let hverdagsmad – Quornbittar i tomat, haricots verts og majs
Melon/agurkesalsa
Melonsmoothie
Menu juleaften
Middelhavstapas
minestrone – italiensk grøntsagssuppe
Morgenmad, der holder længe i sækken
Morgen-smoothie
Mælkebøttehjul
Nemme knækbrød
Nemme Nøddedeller
Nudelsalat med trippel-kål, sweet chili og koriander
Nøddepate med brun sovs
Nøddesteg med æg
Opskrift på salat fra G. Rasmussen
Orientalsk spidskålssalat med sesam
ovnbagt biksemad med marineret tofu
Ovnbagt rodfrugtmos
Ovnbagte rodfrugter og svampe med lakrids
Panerede tomater
Paradis sommersalat
Parmavegan
Pasta med artiskokcreme
Pasta med cremet “kødsovs”
Pasta Med Svampe Og Asparges I Cremet Flødesauce!
Peanutbutter cookies
Peanutpesto
Peberrodsbagte rødbeder
Perlebygsalat
perle-bøffer
Pesto af skvalderkål og purløg
Pommes (Fedt)Frites
Porre/løg tærte
Porrepaté
Porretærte med cashewnødder
Pumpkin pie
Pære-smoothie
Quinoa med wok-stegte grønsager og cashewnødder
Quinoasalat
Quinoasalat med langtidsbagte tomater og avocado
Quinoasuppe fra Peru
Radisesalat
Radisespirer
ramsløgpesto
Ramsløgpesto
Ramsløgspesto – den nye form for Tzatziki
ramsløgsuppe – en helt vild suppe
Ratatouille – med et twist i …
Raw Græskarkerne Snack
Ret med hele korn
Risalamande
Risotto med bønner
Risotto på perlebyg
Rissuppe med svampe og ærter
Rodfrugt fyldte peberfrugter
Rosenkål-risotto veganer
Rosenkål-æblesalat — et lækkert tilbehør!
Rummus
Rumænsk løgsuppe
Rød te med syrenblomster
Rødbede toppet med pastinak/cashewmos på friske mælkebøtteblade
Rødbedebøffer
Rødbedehummus
Rødbedetzatziki
Rødkålssalat
Rødkålssalat m. pærer og clementiner
Rødkålssalat med rødbede og jordbær
RødkålsWOK 
Rå brændenældesuppe
Salat
Salat med tang
salsa verde med skvalderkål og ramsløg
Saltmandler
Santorini Salat
Savoykål i godt selskab: salat
Scrambled tofu med ris
selleribøf med løg og kapers
Selleribøf med rødbede- og/eller fennikel-crudité
sellerisalat med æbler og valnødder
Sellerisuppe
Shepherds pie
Skjønne dæller
Skvalderkål salat med radise og soja
Smækkersnaps
Små kartoffelpandekager
Små pandekager med stuvede kantareller
Soja og shiitake svampe
Sojabønnepostej
Solsikkebøf
sommerwok med nye kartofler, ærter og asparges
Spaghetti med gorgonzolasovs
Spaghetti med linse-tomatsovs
Speltsalat
Spicy bønnespread
Spicy chiliret med bønner
Spicy fava bønne dip
Spicy rødbedesuppe med kokosmælk
Spidskålssalat
spidskålssalat med dadler og jordnødder
Spidskålssuppe med rosin/kapersguf
Spinat tærte
Spinat/ kartoffelfrikadeller
Spinatlasagne
spinatlasagne med svampe
Spinatsalat med bagt græskar og karryristede kikærter
Spinatsauce
Spinatsmoothie
Spinattærte og salatfad
Squashfrikadeller
squashfrikadeller med gratineret spinat og artiskokker
Stegt aubergine og svampe
Stegt tofu
Stegte kartofler
Stegte svampe og edamame bønner
stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej
Stuvede østershatte
Stuvet hvidkål
Stuvning med pastinak og skorzonerrødder
Stærk bønnesuppe
stærk og syrlig thaisuppe
Sund chokolademousse
Sund Synd
Sund tærtedej med sesamfrø
Sunde Og Grove Kerneboller
Sunde og lækre is - 100 % frugt
Superlet Speltbrød
Svampesovs
Svampe-valnøddepate
Syltede jordskokker
Sød/Rød grøntsagsjuice
Søde kartofler med fyld af linser og svampe
taboulleh – salat fra Mellemøsten
Tang- og gulerodssalat med maitake svampe
Tarteletter
Tempeh med forårsløg og grønskål-sandtorn-pesto
Texas pilaff
Thai inspireret Dahl suppe m. grønne linser
Tofuspyd med couscous
Tomat oste Tærte/Pizza
Tomatsalat Med Gul Kiwi Og Kapers
Tomatsuppe
Tomatsuppe med bulgur
Tomatsuppe med fuldkornspasta (stærk)
Tærte med grønne og hvide asparges
Tøm køleskabet
Tørrede abrikoser og soja snacks
Vegansk caffe latte
Vegansk og glutenfri pizza
Veganske Pølsehorn & Namsere!
Veganske Quesadillas
Vegedeller
Vegetar spinat lasagne
Vegetarburger
Vegetargryde
Vegetter
Veggelet (vegansk omelet)
Verdens nemmeste speltboller
Vintergryde med frisk peberrod & gylden persille-kartoffelmos
Vitas vegetariske julemad
Wok
Yamstærte
Æblefætre
Ærte/pæresuppe med ingefær
Ærtehummus
Østershat og asparges
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

Opskrifter fra  Mia Sommer

Spinatsmoothie

Giver i alt 500 ml

Ingredienser:
120 g frossen spinat (4 portionskugler)
1 moden banan
2 dadler (uden sten)
300 ml appelsinjuice

Fremgangsmåde:
Blend alle ingredienserne med en stavblender eller i en foodprocessor.

Kartoffelsuppe fra Mia Sommer

Giver 4 liter suppe

Ingredienser:
1,5 kilo kartofler*
3 porrer
et bundt frisk dild
2 bouillonterninger
2 tsk. salt
2 liter vand

*Det er ikke nødvendigt at skrælle kartoflerne.

Fremgangsmåde:

Skær kartoflerne ud i mindre stykker. Hak porrerne (også den grønne del). Hak dilden. Lad alle ingredienserne koge i en stor gryde i 15 minutter, eller til kartoflerne er møre.

Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt og peber.

Serveres eksempelvis med brød og suppehorn (små pastaer).

Gryderet med kikærter og spinat

Kikærterne har jeg kogt en stor portion af. Nogle af dem er puttet i denne ret, og resten har jeg lavet hummus af, og vupti så var der også pålæg til denne uge.

Til cirka 6 personer

Ingredienser:
500 g kogte kikærter (cirka 2 dåser drænet for vand)
250 g friske spinatblade
400 g champignoner
1 løg
100 hakket sojafars*
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré
1 dåse kokosmælk
1 bouillonterning
3 spsk. sojasovs
3 fed hvidløg, pressede
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
1 tsk. sukker
1 stsk salt.
½ tsk. chilipulver

*Brug eksempelvis produktet Soy4You, der minder om hakket kød. Det kan også undværes, men så får retten en mere vandet konsistens, tilsæt eventuelt mindre væske for at løse det problem.

Fremgangsmåde:
Hak løg og champignoner og put dem i en stor gryde. Steg dem i sojasovs i nogle minutter. Hak spinatbladene og tilsæt dem sammen med kikærter og sojafars. Derefter tilsættes dåsetomater, tomatpure, kokosmælk, bouillon, hvidløg, spidskommen, koriander, sukker, salt og chili. Lad retten simre 10-15 minutter. Smag til med salt og chili.

Server eksempelvis retten med ris eller pasta.

Grovboller

16 boller

Ingredienser:
500 ml vand
50 g gær
2 tsk. salt
2 tsk. sukker
200 g grahamsmel
100 g havregryn
100 g solsikkekerner
400 g hvedemel

Fremgangsmåde:
Opvarm vandet, så det er lunt, og opløs gæren i vandet. Tilsæt salt og sukker. Tilsæt derefter grahamsmel, havregryn og solsikkekerner.
Rør hvedemelet i lidt efter lidt. Dejen må ikke blive for tør, så hold noget af melet tilbage og mærk dig frem, når du ælter dejen.
Ælt dejen godt og grundigt. Den skal være lidt klistret, når den er æltet færdigt.
Put dejen i en stor skål og stil den til hævning et lunt sted dækket med et viskestykke. Jeg stiller ofte skålen på en kogeplade og tænder for lav varme de første ti minutter. Det hjælper dejen godt i gang med hævning (vær opmærksom på, om din skål kan tåle varmen). Dejen skal hæve en time.

Når dejen har hævet, skal den æltes godt og grundigt igen. Form den til 16 små boller, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bollerne skal nu hæve en halv time. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (ikke varmluft) efter 20 minutter. Når ovnen er varm ti minutter senere, bages bollerne i cirka 14 minutter.

De smager allerbedst, når de er nybagte og lune serveret med lækkert pålæg, f.eks. moden avocado med salt og citron eller hummus.>

Det er en basisopskrift, for man kan sagtens tilsætte en masse andre lækre ting som f.eks. sesamfrø, hørfrø, hakkede nødder, soltørrede tomater, hakkede oliven, hvidløg, tørrede krydderier, rosiner, reven gulerod, reven squash osv. (justér selv mængden af mel). Man kan også lave dem mere eller mindre grove ved at ændre på forholdet mellem grahamsmel og hvedemel, men jo grovere de bliver, jo hurtigere bliver de også tørre. Det er ofte et kompromis mellem sundhed og smag. Jeg foretrækker at lave dem forholdsvis grove, og så er de gode 2-3 dage efter bagning. Derefter putter jeg dem en tur i brødristeren og nyder deres sprødhed.

Bønnepostej af sortøjede bønner

Sortøjede bønner kaldes på engelsk “cowpeas,” hvilket minder om “chickpeas” (kikærter). De næringsrige sortøjede bønner, der nok er mindre kendte end kikærterne, kan da også bruges ligesådan. Jeg har kogt en stor portion (det kan man ligeså godt, når man er i gang). Nogle af bønnerne har jeg lavet dette pålæg af, og resten vil jeg bruge i en tomatsovs i aften. Bønnerne kan også fryses, så de er klar til en anden dag, men vil man hellere lave en stor portion pålæg, kan det også sagtens fryses ned i mindre portioner.

Dette er mit bud på, hvad bønnepostej af sortøjede bønner kan bestå af, men der er ingen grænser for, hvad man ellers kan putte i. Eksempelvis friske eller tørrede krydderurter, nødder, karry, paprika, mere chili, ketchup, eller hvad man nu kan lide.  

Giver 300 gram

Ingredienser:
100 g tørrede sortøjede bønner (200 g kogte)
50 g soltørrede tomater
1 fed hvidløg
2 spsk. citronsaft
½ dl vand
1/4 tsk. salt
1/4 tsk. chilipulver

Fremgangsmåde:
Læg de tørrede bønner i blød i vand 8-12 timer. Kog dem i nyt vand i cirka 40 minutter (eller til de er bløde). Lad dem køle af.

Blend alle ingredienserne til en cremet masse. Tilsæt evt. mere eller mindre vand. Smag til med salt og chili.

Grøn og rød pastasalat

En pastasalat kan jo indeholde hvad som helst, man lige har af grøntsagsrester i køleskabet. Det vigtigste er en god dressing. Jeg bruger normalt ikke olie i madlavningen, da jeg ikke synes, at det er nødvendigt, men til en god dressing er olie næsten essentielt.

Giver 6 store portioner (tilsvarende den på billederne)

Ingredienser:
500 g pasta (f.eks. skruer eller anden form)
1 broccoli
300 g frosne ærter
250 g cherrytomater
3 røde snackpebre
1 agurk
100 g soltørrede tomater
3 forårsløg
100 g salatblade (jeg brugte feldsalat)

Dressing:
Saften af 1 citron
1 dl økologisk koldpresset rapsolie
2 fed hvidløg, pressede
1 tsk. salt
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
½ tsk. chilipulver

Fremgangsmåde:

Kog pastaen i en stor gryde med lidt salt. Skær broccolien i små buketter og put den i gryden, når pastaen har kogt i 4-5 minutter. Lad broccolien koge sammen med pastaen i yderligere 4-5 minutter, til både pasta og broccoli er færdigkogt. Hæld vandet fra og put pasta og broccoli i en stor skål. Tilsæt de frosne ærter (så køler pasta og broccoli hurtigere af).

Skær cherrytomater i halve eller kvarte. Skær snackpebre og agurk tern. Skær de soltørrede tomater i strimler. Hak forårsløgene fint (bruge hele løget, også det grønne). Skyl salatbladene og lad dem dryppe af.

Bland dressingen og smag den eventuelt til med mere hvidløg, salt og chili, hvis du kan lide det stærkt.

Bland det hele i en stor skål og velbekomme.
(På billederne har jeg pyntet med hjemmedyrkede lucernespirer).

Linsesuppe med spinat

Giver 2 liter suppe / til cirka 3 personer

Ingredienser:

300 g røde linser
200 g frisk spinat
1 dåse kokosmælk (400 ml)
2 løg
3 fed hvidløg, pressede
1 bouillonterning
1 tsk. karry
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
1 tsk. salt
1 liter vand

Fremgangsmåde:

Hak løgene og put dem i en gryde. Steg løgene i lidt vand eller olie sammen med hvidløg, bouillon, karry, spidskommen og koriander. Løg og krydderier steges nogle minutter, og derefter tilsættes linser, kokosmælk og vand (linserne skal skylles først).

Spinatbladene skylles og hakkes, og efter suppen har kogt i cirka 10 minutter tilsættes de. Suppen koges yderligere et par minutter og smages til med salt og evt. chili.

Servér eksempelvis suppen med brød og ris.

Peanutpesto

Denne her peanut-persille-pesto er rigtig lækker, og den er forholdsvis billig at lave. Den kan bruges på mange forskellige måder - f.eks. som smørelse i pitabrød eller burger, sammen med pasta, som dip eller pålæg.

Giver 300 g pesto

Ingredienser:
150 g saltede peanuts
 2 bundter persille
 2 fed hvidløg
 3 spsk. citronsaft
 3 spsk. olie (f.eks. solsikke eller raps)
 2 spsk. vand

Fremgangsmåde:
Blend det hele godt i en foodprocessor.

Bananis med chokolade

Til 2 personer

Ingredienser: 
4 modne bananer, frosne
100 g mørk chokolade
2 tsk. vaniljesukker

Fremgangsmåde: 

Smelt chokoladen i vandbad: Put chokoladen i en skål, som puttes i en gryde med vand i bunden. Opvarm vandet og chokoladen vil smelte.

Put de frosne bananer og vaniljesukker i en foodprocessor og blend. Tilsæt lidt vand eller lad bananerne tø lidt op på forhånd, hvis foodprocessoren har svært ved at klare det. 

Put den smeltede chokolade i og blend, til det bliver en cremet is som på billederne. 

Quinoasalat med langtidsbagte tomater og avocado

Jeg har lavet langtidsbagte tomater flere gange, inspireret af denne opskrift, og de er virkelig gode! De smager af meget mere end rå tomater – de er mere søde, salte og saftige. Jeg elsker langtidsbagte tomater! Jeg lavede en portion i går aftes, og da jeg skulle have frokost i dag, var der tilfældigvis en rest kogt quinoa i køleskabet, som jeg brugte i denne salat. Salaten blev rigtig lækker og fortjener derfor sit eget indlæg.

Til jer, der ikke kender quinoa, kan jeg fortælle, at det er et meget næringsrigt frø, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Quinoa kan anvendes på samme måde som ris, og det kan købes i de fleste store supermarkeder og sommetider i Netto.

Til 1-2 personer

Ingredienser:
500 g cherrytomater
250 g kogt quinoa (vægt før kogning cirka 125 g)
50 g salatblade
1-2 forårsløg
50 g cornichoner (små syltede agurker)
1 moden avocado

Fremgangsmåde:
Cherrytomaterne skal halveres og lægges på en bageplade med skæresiden opad. Kværn godt med salt ud over dem. Put tomaterne i en forvarmet ovn på 250 grader. Sluk ovnen og lad tomaterne være i ovnen natten over eller hele dagen (afhængig af hvornår man starter).

Skyl quinoaen grundigt og kog den i 15-20 minutter, til den begynder at “spire.” Lad quinoaen køle af.

Hak forårsløg og cornichoner fint. Skær avocadoen i tern.

Bland de bagte tomater, quinoa, salatblade, forårsløg, cornichoner og avocado.

Salaten kan spises for sig selv eller f.eks. sammen med et ristet stykke rugbrød eller pitabrød.

Sund chokolademousse

Denne dessert er lækker, fyldig og chokoladeagtig, og så er den endda sund! Den smager super godt sammen med frisk frugt og/eller vaniljeis, men fungerer også fint som smørepålæg på et stykke brød. 

Til 1 person

Ingredienser:
1 lille moden avocado
5 dadler
1 spsk. kakaopulver
lidt appelsinsaft eller vand (smager bedst med appelsinsaft) 

Fremgangsmåde:
Skrab avocadokødet ud og put det i en lille blender. Fjern stenene fra dadlerne. Tilsæt kakaopulver og lidt appelsinsaft/vand. Blend ingredienserne i nogle minutter til massen er cremet og ensartet. 

Server chokolademoussen kold og eventuelt med frugt som tilbehør.

Karryhummus

Jeg laver meget ofte hummus og varierer det på forskellige måder. Denne version er med karry, men jeg kan også finde på at lave det med f.eks. persille, soltørrede tomater, chili, oliven, rødebede, rød peberfrugt, ærter eller andet sjovt. Hummus smager så godt! Det er hurtigt at lave og sundt! 

Jeg koger som regel store portioner kikærter og fryser dem ned i mindre portioner. Så er de lige til at tage op af fryseren, når jeg har lyst til at lave hummus. Den færdige hummus kan også sagtens fryses.

Hummus kan f.eks. bruges som pålæg, dip eller dressing. Man kan tilpasse konsistensen ved at putte mere eller mindre vand (eller olie) i. 

Ingredienser:

400 g kogte kikærter (vægten før iblødlægning og kogning er ca. 200 g)
1,5 dl vand
saften af 1 citron
1 spsk. tahin
3 fed hvidløg
1 tsk. karry
1-2 tsk. salt
peber

Fremgangsmåde:

Læg kikærterne i blød i 8-12 timer. Kog derefter kikærterne 30-40 minutter i nyt vand. 

Lad kikærter køle af. Blend derefter alle ingredienserne til en ensartet og cremet masse.

Sojabønnepostej

Da jeg for mange år siden købte min første pose sojabønner, var der en opskrift på bønnepostej på posen. Jeg lavede den og syntes rigtig godt om den. Opskriften har jeg ikke længere, men bønnepostejen har jeg lavet mange gange siden da ud fra hukommelsen.

Ingredienser:

200 g tørrede sojabønner
1 lille løg (40 g)
1 dl vand
3 spsk. rapsolie
3 spsk. citronsaft
2 spsk. sojasovs
2 tsk. karry
½ tsk. salt
friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Læg sojabønnerne i blød 8-12 timer. Udskift derefter vandet og lad bønnerne koge cirka 45 minutter.

Når bønnerne er kølet af blendes alle ingredienserne. Smag til med salt og peber og servér pålægget på brød. Smager eksempelvis godt sammen med skiver af syltet agurk.

Guacamole og bagte kartofler

Super lækker og nem ret, der kan spises som slik! Guacamole er i hvert fald noget af det bedste, jeg ved :)

Ingredienser:

3-4 modne avocadoer
1 lille løg
2 fed hvidløg
citronsaft*
cirka 1 tsk. salt
1 lille rød peberfrugt
nogle cherrytomater
kartofler

*Prøv dig frem med 2-4 spsk. citronsaft

Fremgangsmåde:

Rens kartoflerne og skær dem i tern. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys groft salt og lidt olie ud over dem. Bland dem godt rundt, så olie og salt bliver fordelt.

Bag kartoflerne ved 200 grader varmluft i 20-30 minutter.

Skrab avocadokødet ud og put det i en foodprocessor/blender sammen med løg, hvidløg, citronsaft og salt. Blend det til det har en ensartet konsistens.

Skær peberfrugten i små tern og cherrytomaterne i kvarte. Bland det i guacamolen.

Server evt. retten sammen med en frisk salat.

Kold kakaodrik

Når jeg har overmodne bananer, som jeg ikke når at spise, fryser jeg dem ned og bruger dem til blandt andet denne kakaodrik. Den er virkelig god, og min søn spørger mig hver dag, om jeg vil lave kakao til ham. Han er ikke så vant til kakao, men han har for nylig opdaget, hvor lækkert det er, og at man kan lave det uden komælk, så han siger glad: “I vores kakao er der ikke mælk” :)

Ingredienser:
300 ml sojamælk
1 frossen banan
2 tsk. kakaopulver
3 dadler uden sten (eller 2 tsk. sukker)

Framgangsmåde:
Blend det hele.

Gryderet med butternut squash

Butternut squash er i sæson netop nu, og det skal selvfølgelig udnyttes! Butternut squash, som faktisk er en slags græskar, er ret overset. Det er ærgerligt, for den smager rigtig godt og kan bruges på mange måder, for eksempel bagt i ovnen, i supper eller som her i en gryderet.

Ingredienser:
1 butternut squash
1 aubergine
1 stort løg
2 røde snackpebre
3-4 fed hvidløg
en klump hakket frisk ingefær
olie
1 tsk. karry
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
1 bouillonterning
1 tsk. salt
1 dåse kokosmælk
1 dåse kikærter
200 g grønne ærter

Fremgangsmåde:
Skræl butternut squashen og fjern kernerne. Skær den i grove tern. Skær ligeledes auberginen i tern. Hak løget og skær snackpebrene i strimler. Pres hvidløg og skræl og hak ingefæren fint. Put det hele i en gryde.
Steg grøntsagerne i olie (evt. rapsolie) til grøntsagerne er bløde. Steg eventuelt i vand for at spare på olien.
Når grøntsagerne er næsten møre, tilsættes krydderier, bouillon og salt, som steger med et par minutter. Derefter tilsættes kokosmælk, kikærter og grønne ærter.
Lad retten simre nogle minutter og smag derefter til med salt, peber og evt. chili.

Serveres sammen med ris og evt. brød.

Tomatsuppe

Der er mange måder at lave tomatsuppe, og dette er min version. Denne tomatsuppe er ret fyldig og mætter godt. Jeg har udviklet opskriften gennem længere tid, og jeg synes, at den smager præcis, som en tomatsuppe skal.

Ingredienser:

4-5 gulerødder
7 stængler bladselleri
1 porre
2 røde snackpebre
4 spsk. rød balsamico
4 spsk. sojasovs
3-4 fed hvidløg
2 liter tomatjuice
1 dåse tomatpure
2 bouillonterninger
2 tsk. sukker
1 tsk. paprika

Fremgangsmåde:

Skær gulerødder, bladselleri, porre og snakpebre i skiver. Put grøntsagerne og presset hvidløg i en gryde og steg det i balsamico og sojasovs i 5-10 minutter.

Tilsæt tomatjuice, tomatpure, bouillonterninger, sukker og paprika. Lad det simre i 10-15 minutter, til grøntsagerne er bløde, og blend derefter suppen med en stavblender.

Smag til med salt, peber og evt. chili.

Spises for eksempel sammen med brød, suppehorn eller bulgur.

Tip:
Tilsæt for eksempel hakket frisk ingefær, persille eller basilikum til suppen.

Burgerbøffer

9 stk.

Ingredienser:

2 dåser kidneybønner
2 røde snackpebre
1 løg
1 bundt persille
3 fed hvidløg
1 bouillonterning
1 tsk. paprika
100 g rasp
100 g havregryn
olie til stegning (evt. rapsolie)
burgerboller, ketchup, salatblade og andet grønt til fyld

Fremgangsmåde:

Si vandet fra kidneybønnerne og put dem i en skål. Blend dem med en stavblender.

Hak snackpebre, løg og persille fint og bland det med bønnerne. Giv eventuelt ingredienserne en ekstra omgang med stavblenderen. Tilsæt presset hvidløg, smuldret bouillionterning, paprika, rasp og havregryn.

Bland det hele godt sammen og smag til med salt, peber og eventuelt chili.

Form farsen til cirka 9 bøffer og steg dem på panden i olie ved middel varme.

Server bøfferne i en burgerbolle med ketchup, salat og andet grønt (eksempelvis løgringe, tomatskiver, peberfrugtringe og agurkeskiver).

Server eventuelt kartoffelbåde eller pomfritter til.

Grøn oliventapenade

Giver i alt 190 g

Ingredienser:

130 g grønne oliven fyldt med peberfrugt
1-2 fed hvidløg
1 bundt persille
1 spsk. rapsolie
1 tsk. citronsaft
½ tsk. salt (eller mindre)

Fremgangsmåde:

Blend det hele til det har en fin og cremet konsistens.

Brændenældedeller

Brændenælder er faktisk en sund og lækker spise på trods af sit stikkende ydre. Jeg har forsøgt mig med brændenældedeller, som blev rigtig gode! Brændenælderne stak stadig en smule, efter de havde ligget i blød, men efter en tur i foodprocessoren og på panden, stak de i hvert fald ikke mere ;-)

20 stk.

Ingredienser:

200 grønne linser
2 revne gulerødder (170 g)
1 stort løg, fint hakket
50 g brændenælder*
3-4 fed hvidløg, presset
2 spsk. tørret persille (frisk kan også bruges)
2 boullionterninger opløst i lidt vand
100 g havregryn
100 g rasp
1 tsk. salt
evt. peber
olie til stegning

* 50 g lyder ikke af meget, men er faktisk en stor portion.

Fremgangsmåde:

Skyl linserne og kog dem i cirka 25 minutter.

Tag handsker på og indsaml brændenælderne. Læg dem i blød i vand cirka 10 minutter.

Riv gulerødder og hak løg. Blend de kogte linser groft. Blend brændenælderne fint.

Bland alle ingredienserne til en fars og form den til frikadeller. Steg dem på panden på hver side i lidt olie, til de bliver gyldne.

Serveres evt. sammen med kartoffelsalat / anden salat eller i pitabrød.

Melonsmoothie

Dette er en lækker sommerdrik, som smager rigtig godt! Prøv også at blende andre frugter og bær – det kan kun blive godt, og der er utallige muligheder.

Giver cirka 800 ml

Ingredienser:

½ honningmelon
150 g frosne jordbær
1 banan
200 ml vand
1,5 tsk. sukker (eller nogle dadler uden sten)

Fremgangsmåde:

Læg gerne honningmelonen og bananen i køleskab på forhånd.

Blend alle ingredienserne grundigt og nyd drikken, mens den er iskold.

Hvid bønnesuppe

Til 4 personer (cirka 3 liter)

Ingredienser:

600 g hvide kogte bønner*
1 knoldselleri
2 løg
3 fed hvidløg
2 boullionterninger
1 liter vand
salt og peber
olie
frisk persille

*Bønnerne kan købes på dåse, men jeg foretrækker at udbløde og koge dem selv i store mængder. Tørrede bønner lægges i blød 8-12 timer og koges derefter i nyt vand cirka 45 minutter. Kogte bønner kan med fordel fryses ned i mindre portioner. Kogte bønner vejer cirka det dobbelte af tørrede bønner.

Fremgangsmåde:

Skræl knoldsellerien og skær den i tern. Hak løgene, og pres hvidløgene. Put disse ingredienser i en gryde og steg dem i lidt olie og evt. vand i 5-10 minutter.

Tilføj derefter bønner, boullionterninger og vand. Lad suppen koge i 10 minutters tid, eller til selleristykkerne er bløde.

Blend suppen helt fint og smag til med salt og peber.

Server suppen med hakket frisk persille på toppen og groft brød.

Pasta med artiskokcreme

Nemt og lækkert måltid, som kan nydes både koldt og varmt.

Ingredienser:

1 dåse artiskokker (190 g drænet vægt)
200 g rød peberfrugt
3 spsk. rapsolie
1 spsk. citronsaft
1 tsk. salt
godt med friskkværnet peber

250 g fuldkornspasta

Fremgangsmåde:

Blend alle ingredienserne til artiskokcremen grundigt.

Kog pastaen i cirka 10 minutter.

Bland pasta og artiskokcreme.

Grøntsagssuppe med quinoa

Denne opskrift giver en stor portion sund og lækker grøntsagssuppe.

Jeg kan godt lide at lave store portioner, så der er til dagen efter. I går spiste vi suppen til aftensmad, og i dag spiste vi den til frokost sammen med en nybagt squashbolle.

4 liter færdig suppe

Ingredienser:

700 g kartofler
500 g gulerødder
3 løg
1 broccoli
1 rød peberfrugt
200 g quinoa
2 boullionterninger
2 liter vand
70 g frisk ingefær (en stor knold), finthakket
3 fed hvidløg, pressede
3-4 tsk. karry
1 tsk. paprika
½-1 tsk. chilipulver
1 tsk. salt

Fremgangsmåde:

Skær kartofler og gulerødder i mindre stykker. Hak løgene groft. Skyl quinoaen grundigt.

Kog kartofler, gulerødder, løg og quinoa sammen med alle de andre ingredienser undtagen broccoli og peberfrugt.

Skær broccolien i mindre buketter og peberfrugten i strimler.

Tilsæt broccoli og peberfrugt til suppen, når den har kogt 15 minutter. Lad suppen koge videre 5-10 minutter med broccoli og peberfrugt.

Smag suppen til med salt og peber. Serveres med brød.

Tip:

Hvis man ikke har quinoa, kan det erstattes af røde linser eller undlades. Man kan også tilsætte friske eller frosne spinatblade til suppen.

Grøntsager, nudler og tofu i krydret kokossovs

Til cirka 3 personer

Ingredienser:

2 gulerødder
2 løg
2 røde peberfrugter
1 broccoli
400 g champignoner
2 boullionterninger (eller 1 spsk. Herbamare)
2-3 spsk. rød karrypasta
1 stor knold frisk ingefær
3-4 fed hvidløg
1 stor dåse kokosmælk (eller 2 små)
olie

1 pakke tofu
sojasovs

150 g fuldkornsnudler (eller almindelige)

Fremgangsmåde:

Skær gulerødder og løg i tynde skiver. Steg dem på panden eller i en wok sammen med boullion og olie.

Tilsæt ingefær (skrællet og fint hakket), hvidløg (presset) og karrypasta.

Skær peberfrugterne i strimler, broccolien i små buketter og champignonerne i tynde skiver. Put det på panden/wokken sammen med det andet.

Tilsæt kokosmælk og lad det hele simre, indtil grøntsagerne er tilpas bløde. Smag til med salt og peber.

Skær tofuen i tern og steg den på en anden pande i sojasovs. Kog nudlerne i 3-4 minuter.

Bland til sidst grøntsager, tofu og nudler sammen. Drys evt. nogle friske korianderblade på ved servering.

Nemme Nøddedeller

Jeg kalder disse frikadeller for nemme, fordi de er forholdsvis hurtige at lave.

Der er ikke nogen af ingredienserne, der skal koges på forhånd, og der skal ikke bruges hørførslim eller andet godt til at få dem til at hænge sammen.

De fungerer godt både som pålæg eller som tilbehør til f.eks. salat eller gnavegrønt.

18 små frikadeller

Ingredienser:

150 g nødder (jeg brugte valnødder, hasselnødder og mandler - 50 g af hver)
1 stort løg
200 g pastinakker (knoldselleri kan også bruges)
100 g havregryn
100 g rasp
100 ml vand
1 tsk. urteboullion (svarer til 1 terning)
½ tsk. stødt muskatnød
peber
olie til stegning

Fremgangsmåde:

Blend nødderne. Riv løg og pastinakker. Opløs boullionen i vandet. Bland alle ingredienserne godt sammen.

Farsen er forholdsvis tør, så når frikadellerne skal formes, bør de presses godt sammen. Man kan evt. tilsætte lidt mere vand.

Steg frikadellerne på panden i lidt olie, til de bliver brune. Brug lav/medium varme, så de ikke bliver for hurtigt brændte udenpå.

Hørfrøslim

Hørfrøslim kan erstatte æg i bagværk.
De resterende slimede hørfrø kan f.eks. bruges i brød eller frikadellefars.

Giver 160 g hørfrøslim
og 215 g slimede hørfrø

Ingredienser:
50 g hørfrø
400 ml vand

Fremgangsmåde:
Hørfrøene koges op og skal derefter køles af. Når væsken er kølet af, sies hørfrøene fra.

Slimen kan holde sig i køleskabet i cirka to uger.

Brød med solsikkekerner og soltørrede tomater

Jeg lavede disse madbrød til årets veganske julefrokost, og jeg var overrasket over, hvor gode de blev. De er lækre, bløde og med masser af smag.

Giver 2 store brød

Ingredienser:

600 ml vand
50 g gær
2 tsk. salt
2 spsk. tørret basilikum
3-4 fed hvidløg, pressede
½-1 tsk. gurkemeje (gør brødet mere gyldent, men kan undlades)
100-150 g soltørrede tomater, skåret i stykker
150 solsikkekerner
300 g fuldkornsmel/grahamsmel
550 g alm. hvedemel

Fremgangsmåde:

Varm vandet, så det er “fingervarmt.” Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, tørret basilikum, pressede hvidløg, gurkemeje, soltørrede tomater, solsikkekerner og mel.  Ælt dejen godt! Den må gerne være lidt klistret, da kernerne suger noget af væden, når dejen hæver.

Stil dejen til hævning 1 time et lunt sted tildækket af et viskestykke.

Ælt dejen igen og del den i to stykker. Ælt hver dejklump godt og form dem til to aflange brød. Placer brødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk brødene lidt flade. Lad brødene hæve tildækkede i en halv time.

Skær riller i brødene, inden de bages i en forvarmet alm. ovn ved 200 grader i 20-25 minutter.

Tip:
Når dejen hæver første gang, putter jeg den i en stor keramikskål tildækket af et viskestykke. Jeg stiller skålen på en kogeplade, som jeg tænder på lavt blus i nogle minutter. Varmen sætter ekstra gang i hævningen. Man kan også stille skålen oven på en varm radiator eller i en varm vindueskarm.

Når brødene er kølet af, bør de pakkes i lukkede plasticposer, så de holder sig bløde længst muligt.

Tarteletter

Julen nærmer sig og tarteletter er endnu et lækkert bud på, hvad man kan servere, hvis man vil holde en jul, hvor medfølelsen ikke kun er forbeholdt mennesker, men også gælder dyrene.

Til cirka 20 (små) tarteletter

Ingredienser:

1 løg, fint hakket
200 g gulerødder, skåret i små tern
500 g champignoner, hakket
200 g ærter
1 dåse asparges
1 bundt persille, fint hakket
1 dåse kokosmælk
1-2 terninger boullion
½ tsk. revet muskatnød
40 g Maizena majsstivelse
godt med peber
salt efter smag

2 pakker tarteletter

Fremgangsmåde:

Steg løg, gulerødder og boullion på panden. Tilsæt champignoner efter nogle minutter. Når gulerødder og champignoner er tilpas bløde tilsæt så ærter, asparges, persille, muskatnød og peber og hæld kokosmælken over.

Når kokosmælken koger, er det tid til jævning, så sovsen bliver tykkere i konsistensen. Tag en si og si majsstivelsen ned i sovsen under omrøringen, mens den koger. Det er vigtigt at bruge en si, så sovsen ikke klumper, og det er vigtigt at røre rundt konstant, så sovsen ikke brænder på. Smag til med salt og peber.

Varm tarteletterne i ovnen ved 200 grader i cirka 3 minutter og put derefter tarteletfyldet i.

Pynt med persille på toppen og servér eventuelt sammen med rødkålssalat og nøddesteg.

Efterårssalat

Jeg vil så gerne spise mere kål, og jeg synes især, at savoykål ser indbyende ud med de krøllede mørkegrønne blade. Dette er en meget enkel salat og dermed en nem måde at spise mere kål på. Salaten er frisk og syrlig og passer godt som tilbehør til de fleste retter.

Ingredienser:
150 g speltkerner*
6 blade fra en savoykål
2 æbler
2 appelsiner
6 spsk. citronsaft

*Kan bl.a. købes i Netto

Fremgangsmåde:
Kog speltkernerne i cirka 2o minutter og lad dem køle af.

Vask kålbladene grundigt og skær dem ud i fine stykker (brug ikke en foodprocessor). Skær æbler og appelsiner i tern.

Bland det hele sammen med citronsaft.

Tip: Put evt. en moden pære eller valnøddekerner i salaten.

Avocadocreme

Jeg elsker avocado, og der er næsten ikke grænser for, hvad denne fantastiske frugt kan bruges til!

Dette er et lækkert og sundt lille måltid, der både kan spises for sig selv, som tilbehør eller som pålæg.

Ingredienser:

3 avocadoer
1 bundt persille
1 lille løg
1-2 spsk. citronsaft
½-1 tsk. salt
peber

Fremgangsmåde:

Hak løg og persille fint. Fjern stenene fra avocadoerne og mos dem med en gaffel. Band det hele.

Server evt. avocadocremen i skallerne fra avocadoerne, og spis dem som forret eller tilbehør. Avocadocremen er også velegnet som pålæg i en sandwich. Smager især godt sammen med tomatskiver, peberfrugt og agurk.

Linsesovs

Lækker og nem linsesovs, som spises med pasta. Godt krydret, men kan sagtens tåle mere chili, hvis man kan lide det stærkt.

Ingredienser:

150 g røde linser
1 stort løg
1 grøn peberfrugt
1 spsk. boullion (to terninger)
3 fed hvidløg, pressede
1 dåse hakkede tomater
1 dåse tomatkoncentrat (140 g)
1 dåse kokosmælk
1 spsk. citronsaft
1 tsk. sukker
½ tsk. chilipulver
½ tsk. stødt spidskommen
en stor håndfuld frisk basilikum, hakket
fuldkornspasta

Fremgangsmåde:

Skyl linserne godt. Hak løg og peberfrugt. Put alle ingredienserne i en gryde, undtagen basilikum, og lad sovsen koge i cirka 25 minutter, til linserne er bløde. (Normalt skal røde linser kun koge i 10 minutter, men det tager længere tid i tomatsovs). Basilikum koger med de sidste 5-10 minutter. Smag til med salt og peber.

Serveres med pasta.

Bagt butternut squash med karrysovs og ris

3-4 personer

Ingredienser:

1 butternut squash
olie
salt & peber

1 løg
1 æble
1 dåse kokosmælk
1 boullionterning
1 tsk. karry
½ tsk. chilipulver
15-25 g Maizena majsstivelse
salt & peber

ris

Fremgangsmåde:

Tændovnen på 200 grader varmluft. Halver butternut squashen. Fjern kerner og skræl den med en kartoffelskræller eller kniv. Skær den derefter i firkanter, der er et par cm på hver led.

Læg firkanterne på en bageplade beklædt med bagepapir. Put lidt olie på og drys med salt og peber. Bages i cirka 20 minutter.

Kog ris til et passende antal personer (vi koger 250 g til to voksne og et barn).

Lav karrysovsen, mens resten af maden bliver færdig:

Skræl æblet og fjern kernehuset. Blend æble og løg sammen (jeg brugte en miniblender). Put det derefter i en gryde sammen med kokosmælk, boullion, karry og chilipulver.

Når sovsen koger, er den klar til at blive jævnet med Maizena majsstivelse. Majsstivelsen puttes i en si og drysses forsigtigt i sovsen under omrøring. Det er meget individuelt, hvor tyk man kan lide en sovs, så start med lidt majsstivelse og put mere i, indtil sovsen har den ønskede konsistens. Vær opmærksom på, at sovsen bliver tykkere, når den køler af. Smag til med salt og peber.

Ærtehummus

Jeg er vild med hummus! Især fordi hummus kan varieres på et utal af måder, så man bliver aldrig træt af det. Denne variant indeholder ærter, som er med til at give en sødlig smag, mens chilien gør den en smule stærk. Den smager rigtig godt, hvis jeg selv skal sige det!

Prøv også min almindelige hummus eller rødbedehummus.

Giver 600 g

Ingredienser:

150 g tørrede kikærter (eller 300 g kogte)
250 g ærter optøet fra frost
100 ml vand
1 boullionterning
3 spsk. citronsaft
1 spsk. tahin
1 stort fed hvidløg
½ tsk. chilipulver
smag til med salt og peber

Fremgangsmåde:

Læg kikærterne i blød i 8-12 timer. Kog derefter kikærterne 30-40 minutter i nyt vand.

Lad kikærterne køle af. Opløs boullionterningen i vandet. Blend derefter alle ingredienserne til en ensartet og cremet masse.

Rugbrødsmaden på nederste billede er pyntet med Cavi-art, der er et vegansk tangprodukt, der ligner kaviar. Det kan sommetider købes i Netto som spotvare.

Tip:

Smør eventuelt stærk sennep på brødet under hummusen. Ærtehummus går rigtig godt sammen med sennep.

Bønnepostej af kidneybønner

Denne her opskrift fandt jeg på af nød, da jeg en dag stod og manglede pålæg. Jeg havde en dåse kidneybønner i skabet, og jeg tænkte, at dem måtte jeg kunne bruge til noget. Det resulterede i denne her simple opskrift, som er ganske god, hvis jeg selv skal sige det.

Ingredienser:

1 dåse kidneybønner (250 g kogte)
50 g soltørrede tomater
20 g løg (svarer cirka til et kvart løg)
2 spsk. olie
2 spsk. citronsaft
godt med friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Hæld vandet fra kidneybønnerne, hvis du bruger bønner fra dåse. Blend alle ingredienserne grundigt og smag til med salt og peber.

Serveres som pålæg på brød, evt. sammen med frisk basilikum, agurkeskiver eller peberfrugt.

Enkel tomatsalat

Ingredienser:

tomater
løg
frisk persille
evt. tørret persille
salt
peber

Fremgangsmåde:

Skær tomater og løg ud i skiver. Anret på et fad eller en tallerken. Drys salt, peber og persille ud over.

Serveres evt. sammen med brød eller som tilbehør til varm mad.

Tip:

Brug evt. andre krydderurter såsom basilikum eller koriander. Drys evt. pinjekerner eller græskarkener ud over tomatsalaten.

Stærk bønnesuppe

Jeg elsker sunde, mættende supper, der virkelig smager af noget, og denne suppe lever op til det hele! Den er derfor en af mine absolutte favoritter.

Til 4-6 personer

Ingredienser:
500 g kogte kidneybønner (svarer til 2 dåser)
6 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatkoncentrat
3 røde peberfrugter
3 løg
3 fed hvidløg, pressede
2 boullionterninger
3 tsk. paprika
2 tsk. chilipulver (evt. mindre hvis man ikke kan lide det så stærkt)
1 tsk. salt
500 ml. vand*
olie til stegning

*Tilsæt evt. mere vand, hvis du vil have suppen tyndere.

Fremgangsmåde:
Skær peberfrugterne i tern. Hak løgene groft. Steg peberfrugter, løg, hvidløg og boullion i en gryde i lidt olie. Efter cirka fem minutter tilsættes resten af ingredienserne (bønner, dåsetomater, tomatkoncentrat, paprika, chili, salt og vand).

Blend suppen med en stavblender og lad den koge op. Smag til med salt og peber. Serveres evt. sammen med groft brød.

Du kan se flere opskrifter fra Mia på hendes blog

Madskribenter

Anabell
Angela
Anne Christiansen
Bang Quan Deng Buhl
Kina inspireret vegetarkost
Birthe Straarup
Solskinsmad
Camilla Fantoni
Daniela
Eva
G.Rasmussen
Grethe Bergstrøm
Grethe Bergstrøm
Hanne Brandt
Hanne Monrad
Heidi Busk
Karina Schramm
Vegetar light
Mere vegetar light
Kirsten Skaarup
Kødfri menu
Line Thomsen
Raw food
Lone Frederiksen
Veganic.dk
Luna
Madblogger
Mia Sommer
Nelly Nielsen
Per Fogsgaard
Pia Nørgaard
Vita Damsø
Fair food
©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt