Jeg er vokset op på den økologiske æbleplantage Hellas ved Skibby. Vi var 4 søskende, som alle måtte plukke æbler fra august til slutningen af oktober, uanset om vi havde lyst eller ej. Min broder og svigerinde, Bjarne og Dorte, som har plantagen i dag, bruger en anden strategi end vores forældre - deres børn går i æblerne, når de vil tjene lommepenge - og som Bjarne siger: Stemningen er meget bedre, når ungerne er der frivilligt. Jeg vil tilføje, at æblerne sikkert kommer til at smage bedre ;-)
Her er opskriften på en lækker æblekage. Mængderne tilpasser du selv efter, hvor stor portion du ønsker. Jeg bruger sjældent mængdeangivelse i mine opskrifter, fordi jeg ønsker, at du selv skal eksperimentere og lære at fornemme. Fremgangsmåden gør det langt mere spændende at tilberede mad - man får flere interessante smagsoplevelser, og man udvikler sig med tiden til madkunstner frem for at repetere andres opfindelser ;-)
Ingredienser: Søde, modne æbler - vaskede og befriet for stilke, blomst og kernehus Dadler - uden sten - vaskede og udblødt i vand mindst 6-8 timer Paranødder - vaskede og udblødt i vand - gerne et døgns tid Garam masala - indisk blandingskrydderi, som du kan købe i helsekostforretninger Kokosmel - lidt Rå kakaonibs
Topping: Kokosolie Rå kakao-nibs - eller rå kakaopulver Karobpulver - knuste bælge fra Johannesbrødtræet Lynghonning - gerne flydende - kan udelades Kanel Vanilje - den rene tørrede vanilje (ikke vaniljepulver-/sukker) Kokosmel - til pynt
Sorbet: Bananer - modne, skiveskårne og frosne Kokosmel Vand
Fremgangsmåde:
1. Drys kokosmel i bunden af fad eller skål. 2. Kør paranødder, dadler, garam masala i køkkenmaskine (blender kan bruges, men pas på, at massen ikke bliver for tynd - den skal være som blød marcipan - brug udblødningsvandet fra dadlerne til at afpasse konsistensen. Læg halvdelen af nødde-/daddelmassen i bunden ovenpå det tynde kokoslag. 3. Riv æblerne groft eller skær dem i små stykker og læg dem ovenpå. 4. Læg resten af nøddemassen ovenpå æblelaget.
Topping: 1. Varm kokosolien op i vandbad, hvis den ikke allerede er flydende 2. Pulveriser kakao-bønnerne i en kaffekværn eller en krydderikværn 3. Når kokosolien er kølet af - kom kakaonibs, karob, honning 1 tsk. - kanel 1/2 tsk. - vanilje 1/2 tsk. i olien - den skal være så lind, at den næsten er flydende. Hvis du har lavet for lille en portion, kan du sagtens nå at varme mere olie op og komme i. Den færdige "chokolademasse" hældes over nøddemassen. Det vil opleves som et lag af chokolade, og det kommer sig ikke så nøje, om det er tyndt eller tykt. Det smager bare godt. Stil i køleskab til "chokoladen" er blevet hård - drys lidt kokosmel på ved servering eller pynt med bellisblomster, mælkebøtteblomster og/eller hjulkroneblomster.
Banansorbet - serveres i en skål ved siden af: 1. Kom de frosne bananskiver i blenderen 2. Tilsæt 2-3 skefulde kokosmel 3. Tilsæt vand - så tilpas, at massen kan blendes, men ikke bliver flydende
Servér med varm urtete - eller økologisk æblemost - gerne fra danske plantager :-)
Hvis du har lidt travlt, så spring toppingen over - det smager skønt bare med banansorbet'en ovenpå. |