vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Hvorfor jeg blev vegetar

Det var min fars sygdom og død, som virkelig rystede og vækkede mig.

Visheden om, at jeg var ved at blive gammel, og at han lod rollen som ældre gå i arv til mig omvendte mig. Så længe mine forældre levede, var der barrierer mellem mig og døden. Nu var det på tide, at jeg tog situationen alvorligt. Jeg var nød til at begynde at udforme en filosofi, der kan dække den sidste del af mit liv. (Jeg er 62 år).

I min ungdom har jeg læst mange bøger om vegetarisme, (da mine bedste venner fra kirken var vegetarer) især Pitagora har gjort dybt indtryk på mig. Men, jeg vaklede og var ikke i stand til at tage en beslutning. Jeg var (er!) madglad og en (u)helbredelig slikmund :-), og kunne ikke modstå fristelserne. Mad, som var en fjende i mange år, da jeg vekslede mellem ”slankekur” (uden det var nødvendigt) og madorgier, er omsider blevet min ven. (der kan naturligvis opstå udskejelser nu og da, men heldigvis ikke tit, men i det store og hele har vi sluttet fred!)

At være vegetar nu, er en livsstil, som jeg har store glæde af, og vil ønske at videregive til mine elever og min omgangskreds.

Efter vores øvedage spiser vi tit sammen, på skolen eller i byen, hvor de undrer sig over mine spisevaner. Hvis anledningen er til stede, altså uden at lave for meget ”propaganda” (eksemplets magt er det, der virker bedst!), fortæller jeg om vegetarismens gavnlige effekter og de uheldige konsekvenser af at spise kød, især svinekød! (Jeg ”bombarderer” dem også med, hvor meget forurening og hvor meget belastning vores jord lider under fremstillingen af kød og animalske produkter).

For lang tid siden har jeg også sløjfet sodavand fra vores ”hyggetid” efter koncerterne eller andre aktiviteter, og indført den sunde linje med masse frugt, tørrede æbler fra min egen have og flere slags nødder. I starten var de skeptiske, havde indvendinger, grinede af mig – ”sundheds apostel” – men nu fortæller de selv, hvilke frugter de vil have på ”hygge-bordet”.

Til daglig lever jeg som veganer,(i starten var det svært, ja nærmest ulideligt at undvære min ost og æg) og der hersker ingen tvivl om, at min ”misundelsesværdige” store energi, (nogle gange kunne jeg ønske, at det var lidt mindre!) kreativitet, arbejdslyst og entusiasme skyldes kosten.

Jeg er i bedre humør, og lader mig ikke så nemt slå ud.

Jeg føler mig lidt ”stolt” – forstå mig rigtigt – af at være lidt ”anderledes”. Jeg erfarer at huden er glattere, ansigtet lysere og selvom rynkerne viser sig, så er de anderledes! (Det siger alle!)

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været syg. Selvom jeg i klassen omgives af syge børn og unge, så er mit immunforsvar i topform. Jeg føler, at mine knogler er stærkere. Jeg drikker kun vand. Når jeg er i byen – druesaft.

Menopausen – denne naturlige begivenhed, som alle frygter – har jeg gennemgået uden problemer, uden hormoner. Jeg er sikker på, at det var kosten! På det tidspunkt var jeg kun vegetar.

Et stort plus ved veganismen er, at man holder vægten uden besvær!

Jeg har endnu ikke løst problemet med, hvad jeg skal gøre, når jeg er ude. Heldigvis – på en måde – arbejder jeg sent på aftenen, så det er begrænset hvor meget socialt liv jeg har. Jeg vil ikke være til besvær, og heller ikke melde mig ud af samfundet. Så jeg spiser lidt ost, eller marmelade, eller meget lidt kylling, for at have noget på tallerkenen, en dessert, men absolut ikke svinekød. Det har jeg aldrig smagt, jeg er jo vokset op i en adventist familie, der sætter sundhedsprincipperne meget højt!

Jeg har erfaret på min egen krop, at vegetarismen kan hjælpe mig til at bremse en for hurtig ældning, gøre menopausen nemmere, forebygge kroniske sygdomme og give mig vitalitet.

Jeg cykler på arbejde, ca. 12 km hver dag, men ellers – desværre må jeg indrømme – er jeg dårlig til andre former for motion. Ind imellem en gåtur, hvis det er tørvejr. Derfor kan jeg ikke tillade mig at indtage tomme kalorier!

Hjemmefra har jeg lært de 8, som gør mig ældre før tiden:

  1. kød
  2. fedt
  3. sukker
  4. salt
  5. bearbejdet mad
  6. alkohol
  7. koffein
  8. rygning

De sidste tre bruger adventisterne ikke!

Alle spørger bekymrede: ”Hvad så med kaloriebehovet?” De glemmer, at det bliver lavere, efterhånden som vi bliver ældre!

Min yngste datter, Dana Laura 32 år, som bor i Bergen – Norge, er blevet utrolig glad for den nye veganer livsstil. Hendes ansigtshud, som før var inflammeret, rød, næsten eksemagtig (hun har prøvet alle mulige cremer og salver samt medicin) er blevet fuldstændig REN! Et mirakel!

Hun er meget mere viljestærk end jeg er. Hun rører hverken ost – som var husets store kærlighed – eller andre mælkeprodukter, (og slik ... hvad er det?).

Hun motionerer meget, klarer utrolig mange opgaver, går tidlig i seng og står op kl. 5! Er altid veloplagt, optimist, positiv, hjælpsom, har overskud til andre. Hun bliver aldrig træt eller forpustet, når hun går på trapper. Det gjorde hun før hun blev veganer. Desuden har hun besluttet sig for at leve uden tv! Det synes jeg, er utroligt.

Jeg takker dig for al din store indsats på området, og hvor er det dejligt at opleve, at du vil dele din viden/erfaring med os andre.

Lidt efter lidt opdagede jeg at flere forfattere, filmstjerner og store mænd lever som vegetarer, og jeg kan godt lide at vandre i de store mænds fodspor. Man lærer altid noget, og som H. C. Andersen siger: ”man lærer, så længe man lever!”

Mange hilsener
Angela

Angela Marinescu er pianist, musiklærer, forfatter, foredragsholder.
Læs mere om Angela på hendes hjemmeside.

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt