vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Hvornår begynder du at spise kød igen?

Dette spørgsmål er der efterhånden mange, der har stillet mig. Af ren nysgerrighed, som et kærligt drilleri, af frustration over ikke at kunne dele kødfyldte madoplevelser med mig eller som en undren over, at nogen kan leve uden kød.

Uanset hvad, så er det et godt spørgsmål. Det kan jo tænkes, at dét at spise vegetarisk forsvinder lige så brat, som det kom? Jeg stoppede i sin tid med at spise kød ved et uheld, idet jeg på en ferie til syden blev proppet med kød fra morgen til aften i 3 uger. Dengang ELSKEDE jeg kød – og grønt, skal jeg lige indskyde – og selvom jeg flere gange havde lavet tankeeksperimenter med en vegetarisk levestil, så kom jeg aldrig videre end til at tænke over det; jeg kunne simpelthen ikke forestille mig at skulle undvære mine bøffer, stege, kylligefileter osv. Ikke desto mindre skulle jeg altså alligevel ende op med at få en ”overdosis”, som jeg først troede ville gå over ganske hurtigt – men nej. Kyllingefileten i Irmas køledisk var på ingen måde tiltalende, og jeg kunne ikke længere se charmen i en rød bøf længere, om end jeg i starten virkelig prøvede.

Sådan gik dagene, ugerne, månederne og årene – faktisk er der gået så mange år nu, at jeg ikke længere har styr på, hvor længe jeg egentlig har været vegetar – og det er egentlig også lige meget. Det vigtige er, at jeg trives med denne livsstil – jeg elsker grønsager i alle afskygninger (nåja, der er vel nok et par undtagelser), og jeg føler, at min krop har rigtig godt af, at den ikke skal fyldes med kød og i stedet bliver forkælet med masser af herlige bønner og grønsager. Oveni det bidrager jeg i samme åndedrag til, at en masse dyr ikke lider for at jeg skal være mæt – med mindre CO2-udledning til følge. Yes yes, det er en ren win-win-situatuation!

Jeg må også indrømme at netop dét med dyrene nok også har været en påvirkende faktor, da jeg gik fra at være kødspiser til vegetar – for med tiden fandt jeg ud af (blandt andet i kraft af en række oversættelser, jeg lavede for dyrerettighedsorganisationen Anima), hvor mange stakkels dyr, der hvert år på uhyggelige måder måtte først leve et usselt liv og senere lade livet for at vi mennesker kunne få kød på bordet til rimelige penge; og således blev det til, at jeg ikke engang prøvede at overbevise mig selv om, at jeg vel nok ville komme i gang med det der kødspisning igen.

Jeg har dog aldrig prædiket overfor ikke-vegetarerne i min omgangskreds – de har accepteret mit valg (nogle mere modvilligt end andre, men alligevel), og jeg tror ikke, at folk på nogen måde kan ”hjernevaskes” til at ændre deres holdninger eller vaner. Hvis jeg bliver spurgt hvorfor jeg er blevet vegetar, fortæller jeg dem gerne historien – også delen med dyrevelfærden (eller mangel på samme), men derudover lader jeg dem drage deres egne konklusioner og have deres egne meninger om det; vi er jo voksne mennesker.

Så indtil videre kan jeg med et lidt selvtilfreds smil svare ”Ikke lige foreløbig” på dét spørgsmål – og måske skulle jeg næste gang, nogen spørger, svare med et modspørgsmål. "Hvornår stopper du med at spise kød?!"

Få inspiration til at lave god og fedtfattig vegetarmad i kogebøgerne Vegetar Light og Mere Vegetar Light, som kan købes hos din boghandler. Du kan også købe bøgerne online — blandt andet her >>

Læs mere om dyrevelfærd på http://www.anima.dk/.

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt