vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail. Tilmeld dig her

Spar 30% på helseonline.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Jeg er vegetar, fordi ...

Af Hanne Monrad

Det er en stor værdi for mig at spise sundt, og jeg nyder at være vegetar. Jeg elsker mad, og jeg synes vegetarmad er lækkert.

Jeg har været vegetar de sidste 30 år. Jeg har egentligt aldrig rigtigt brudt mig om at spise kød, men gjorde det af høflighed og fordi det lå i min opdragelse at spise det, der kommer på bordet. En dag fik jeg serveret en rød bøf, hvor kødsaften løb ud af, og det var bare for meget for mig. Jeg kunne ikke forestille mig, hvordan jeg skulle få den tygget og få den gennem halsen. Jeg tog en beslutning om, at nu var det slut med at spise kød. Jeg var dengang i midten af 20erne. Det var en stor lettelse for mig. Tidligere havde det været sådan, at når jeg blev inviteret i byen, tænkte jeg med skræk på, hvad der blev serveret af kød. Nu siger jeg blot, ”Nej tak, jeg spiser ikke kød”. Det er så meget lettere, end jeg havde forestillet mig. Det er sket, at jeg kun har fået brød eller kartofler, men det er yderst sjældent. For det meste er der jo noget lækkert tilbehør til kødet, og så spiser jeg det. Ofte laver folk vegetarmad til mig, og det er jeg da meget taknemmelig over.

På alle måder nyder jeg at være vegetar. Som nævnt har jeg aldrig kunnet lide at spise kød. Jeg er vokset op på en gård, og jeg elskede dyrene. Jeg syntes, det var synd, de skulle slagtes. Jeg væmmedes ved at se det døde dyr, og det undrede mig, at nogen havde lyst til at spise dem.
 
Da jeg helt stoppede med at spise kød, kunne jeg mærke, at det både gavner mit psykiske og fysiske helbred og velvære.

I mange år var det kun mig i min familie, der var vegetar. Nu er min mand, de 2 af vores 4 børn, den ene svigerdatter, min bror og min mands søster også blevet vegetarer. Jeg må da indrømme, det er så meget sjovere at lave mad til nogen, som ikke skal ”nøjes” med vegetarmad, men værdsætter det. De allerfleste børn, som kommer og spiser her er meget begejstrede for at spise vegetarmad.

Mange giver udtryk for, at de tror, det er besværligt at være vegetar. Sådan er det bare ikke. Det er faktisk meget lettere. Det er bare med at finde nogle nemme opskrifter og så komme i gang. Dog er der ikke så megen tillavet vegetarmad, der egner sig til at blive frosset ned. Bær og nogle grøntsager kan med held fryses. Ellers skal maden helst spises frisklavet. Og det gør vi så her i huset.

Vi har køkkenhave og synes, det er spændende og yderst tilfredsstillende, hvor meget der kan dyrkes på den lille plet jord, som vores have er. Vi kan på hver en tid af året gå ud i haven og finde noget friskt at spise. Lige nu er der friske jordskokker. Ja, vi graver sneen væk, jorden er nem at grave i, fordi den har været dækket af sne, og så har vi jordskokkerne. Vi har også andre rodfrugter, som vi ikke har taget op, og som vi henter i haven endnu. Ellers har vi en udmærket kartoffelkælder, som vi opbevarer en del i. Bønner og spinat har vi frosset. Og jeg har plukket masser af bær, som også er frosset. Vi får dagligt hver ½ dl bær i vores morgenmad.

Vi går meget op i at lave mad af det, der er lige nu. Lige nu er der som nævnt masser af friske jordskokker.

Salat af jordskokker
jorskokker
rødløg
olie og vineddike eller citronsaft. Bland i forholdet 3 del olie og 1 del surt
evt. æble i små stykker
evt.lidt kryddersalt
frisk timian er også lækkert i salaten

Skrab jordskokker og skær dem i tynde skiver.
Hak rødløg og bland alle ingredienserne sammen.


Jordskoksuppe
1 kg jordskokker
2 løg
kokos- eller olivenolie til at svitse grøntsagerne
1 ds. hakkede tomater
2 fed presset hvidløg
1 chili
1 l bouillon
½ tsk salt
groftkværnet peber
2 dl sojafløde
Tilbehør: ris (evt. flütes)

Start med at skylle og koge ris.
Jordskokkerne rengøres, skæres i stykker og svitses.
Tomater, hvidløg, chili og bouillon tilsættes
Suppen koger til jordskokkerne er meget møre, ca. ½ time, og blendes
Løgene snittes, svitses og tilsættes.
Tilsæt sojafløde og smag til med salt og peber.

Bon appetit!

Hanne Monrad

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt