vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Stortrives som vegetar

Af Pia Nørgaard

Inspireret af Karina Schramm's artikel i marts udgaven, vil jeg lige give mit besyv med.
 
Jeg har efterhånden levet som vegetar i 1½ år, og stortrives med det. Jeg har fået så meget mere energi, mærkede stort set energien i kroppen fra dag et.

Hvis jeg indimellem "falder i" og spiser sukker (det holdt jeg mig også fra i laaang tid), reagerer jeg på det som jeg aldrig har gjort før. Jeg bliver total træt, maven bliver oppustet og jeg føler ubehag i det hele taget. Lidt irriterende når man nu SUKKER efter den pose vingummi eller hvad det kan være, men også en ret god sidegevinst. For jeg tænker "hvad fyldte jeg ikke på kroppen tidligere, som jeg slet ikke reagerede på". Skræmmende!

Men ja, jeg hører også den sætning: Spiser du STADIG ikke kød? Nå ... troede kun det var en periode du ikke gjorde det ... eller ... Aj, går det ikke ud over dit sociale liv når du f.eks. bliver inviteret ud?
 
Vi var forleden til middag hos et par vi ikke har spist hos før. Hun havde glemt jeg ikke spiste kød og havde lavet burgere. Hun panikkede fuldstændig ... modsat mig, som forsøgte at berolige hende med, at jeg altså sagtens kunne spise mig mæt i den dejlige salat hun havde lavet, og brød. Hun talte om det flere gange i løbet af aftenen, hun syntes nærmest det var pinligt hun havde glemt det, og jeg følte det totalt belastende at det skulle være et samtaleemne hele aftenen. Jeg spurgte jo heller ikke hende — hele aftenen — hvordan hun dog kunne spise hakkekødet ... vel?!
 
Det er lidt det samme der sker med f.eks. tykke og tynde mennesker. Det er helt ok at sige til en tynd ... aj ... hvor er du dog tynd, skal du ikke snart have noget sul på kroppen? sådan lidt i en "munter" tone. Men omvendt, så siger vi jo ALDRIG til en fed ... Aj, hvor er du dog fed ... skal du ikke snart tabe dig lidt?
 
Kan man sammenligne? Ja, det syns jeg egentlig godt man kan. Der er normer for hvad man må — og ikke må — sige ... hvorfor må man "ponke" vegetarer for ikke at spise kød, hvorfor skal vi alle skæres over een kam og kaldes hellige? Jeg siger jo ikke til en kødspiser, at de er totalt klamme når de sætter tænderne i en burger, eller holder moralprædiken imens de spiser. Men igen ... jeg hører ofte kommentarer som ... "kan du virkelig leve af det der!?" ... Tja, det går egentlig meget godt :-)

Forskellen på vegetarer og kødspisere er generelt, at vegetarer forholder sig til det, de putter i munden. Okay der kom jeg lige med en fordom - men næsten sandfærdig. Jeg hører OFTE kødspisere sige ... "fortæl mig ikke om hvad der er puttet i, det er ULÆKKERT" ... Ja, gu er det ulækkert, men det bliver da ikke mere lækkert af, at man IKKE ved hvad der er tilsat kødet ... eller gør det?
 
Jeg synes det er en slap holdning at have, at så længe vi ikke ved hvad der er i maden så guffer vi bare løs, men hvis vi bliver informeret om hvad der f.eks. er tilsat, så vil man helst holde sig for ørerne og synge højt ... TRAA LA LA LA LA ... JEG KAN IKKE HØRE HVAD DU SIGER!

Det skal ikke forstås på den måde at jeg aldrig spiser noget med tilsætningsstoffer, f.eks. kage/slik/brød eller hvad det måtte være. Jeg forholder mig blot til det, og går på kompromis med sundheden i nydelsens øjeblik.

Og så kan det irritere mig, at jeg som vegetar skal provokeres. Jeg sidder ALDRIG og holder moralprædiken om mine spisevaner, men fortæller hvis folk spørger. Jeg har een tæt på mig som også er blevet vegetar. Hendes bror har svært ved at acceptere det, og i provokation lagde han forleden en bøf på hendes tallerken ... hvorfor egentlig? Hvorfor bliver nogle kødspisere provokeret af, at vi siger nej tak?
 
Jeg siger ofte denne sætning når jeg bliver spurgt: Det handler ikke udelukkende om, at jeg tænder røgelsespinde, sidder i lotusstilling og hellere vil klappe en ko end æde den. Jeg har det bare godt med det fravalg, du skulle prøve det blot een uge. Så sker der noget, så får jeg nysgerrige spørgsmål om opskrifter osv., for så virker jeg ikke længere ... hellig.
 
Men jeg vil gerne sidde i lotusstilling, og meget hellere klappe en ko end æde den :-)
 
Og det er pudsigt ... for inden jeg blev vegetar var kylling og fisk noget af det jeg holdt meget af, også en bøf og kødsovs osv. Jeg har faktisk forsøgt i det 1½ år at overbevise mig om, at det var lidt hysterisk ikke at spise kødet. Også nemmere når man kommer sent hjem en aften, med sultne børn og lidt tomt køleskab. Så er en gang spaghetti med kødsovs noget man lige laver i en ruf. Når så retten var færdig, kunne jeg altså ikke spise det! Også forsøgt at lave hakkebøffer og sige til mig selv "det har du da spist før, kom nu" men nej, det tiltaler mig bare slet slet ikke.

Så for mit eget vedkommen, så spiser jeg aldrig kød mere, det er jeg ret overbevist om: Jeg har tabt mig, jeg har meget energi. Faktisk bliver jeg om 14 dage uddannet til Zumba Instruktør - den nye dille med samba/latin rytmer. Det er SÅ fedt. Jeg elsker mit liv som det er nu, Og når jeg så fortæller om det i frokoststuen, så får jeg "blikket" indimellem ... jaja, nu er hun hellig igen :-).
 
Jeg har en kollega som virkelig trænger til at tabe sig, leve sundt. Hun tager piller for uro i benene, træthed, sukkertal, kolesterol mv. Når man har det sådan, så forstår jeg bare ikke hvorfor man ikke forsøger en anden livsstil? Bare forsøger ... et lille bitte forsøg :-) Når hun så "brokker" sig over forskellige dårligdomme, så spørger jeg hende stille og roligt om jeg må sige min mening, og ikke bare nikke forstående ... og ja, det må jeg godt. Jeg fortæller min egen historie, hvor træt af var inden jeg ændrede livsstil mv., og hun lytter og synes min mad ser spændende ud, men ændrer hun noget selv? Nej.
 
Jeg syns det er lidt trist at folk er negative på forhånd, de skulle bare vide/prøve det på egen krop og mærke forandringen. Og ikke tænke så meget ... "ja ja det kan hun sagtens sige" men jo, det kan jeg, for har jo selv mærket forandringen :-)

Hilsen

Pia

keyword:
sundhed
succes

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt