vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Frisk og slank med veganerkost

Jeg er 42 år, har 3 børn i alderen 10-15 og 17 år. Jeg har altid levet forholdsvis sundt og dyrket regelmæssig motion i min voksentid. Som barn og ung var grøntsager noget min mor tog op af fryseren og varmede op i en gryde med en smørklat i, sundt var det i hvert fald ikke.

Som voksen fik jeg øjnene op for grøntsager, og har lige siden været lidt af en ”grøntsagsgnasker”. Når andre guffede løs af f.eks. en julebuffet, sad jeg og skimtede efter noget sundere ... store kødlunser/bøffer/medister osv. har aldrig været det helt store hit for mig faktisk. Men alligevel har jeg spist en del kød, mest kalkun/kylling og magert oksekød, men altid med salater til og tit frugt som dessert.

Fra December 2007 til november 2008 skete der en del jobmæssigt. Jeg fik et krævende job med stort ansvar og mange ekstra timer, hvilket bevirkede, at jeg ikke nåede min motion, spiste mere end jeg forbrændte, og tog 8-9 kilo på, på under et år. Jeg skulle ikke sidde mange minutter i sofaen om aftenen, før jeg sov.

Energien var bare væk!

Det gik rigtigt op for mig hvor slemt det var, da jeg midt i en samtale med min ældste datter, faktisk var ved at falde i søvn. Det var blevet en joke herhjemme, at tælle hvor mange minutter der gik, før mor sov! Jeg som altid havde været så fuld af energi, fyldt med overskud, var så drænet for energi, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle få den energi tilbage.

I november 2008 afprøvede jeg et Lene Hansson Kit, bestående af en udrensende kur ... dvs. 14 dage som veganer og 7 dage med lidt kød. Forinden det havde jeg allerede spist meget grønt og næsten intet kød.

Jeg fik noget af min energi tilbage og tabte 3 kilo på de 3 uger, men tog dem alle på igen.

Jeg er ikke meget overvægtig. Vejer ca. 8 kilo mere, end jeg ønsker.

Jeg havde set et tv program, hvor Coach Jesper Rasmussen deltog. Jeg besluttede at tage kontakt til ham.

Jeg ville bare gerne tabe mig, det var hovedformålet, og så få en afklaring med HVORFOR jeg ikke tabte mig, når jeg nu levede sundt nok!

Jesper var her ca. 3 timer, jeg fik en 6 ugers plan som jeg skulle spise efter. Dvs. intet kød, intet brød, intet salt osv., kun frugt og grønt. Jeg havde 2-3 dage, hvor jeg var i halvdårligt humør, sulten og usikker på, om det her virkelig var noget for mig. Min kæreste havde besluttet at deltage sammen med mig, han var lidt af en mælke- og cola-alkoholiker. Han har tabt 5 kilo på de 3 uger, og skal nu blot holdevægten og er så småt begyndt at spise lidt kød og salt indimellem.

Nu er der gået 3 uger, og jeg er slet ikke i tvivl om, at dette er den rette livsstil for mig!

Jeg har det super godt, trods den lidt ensidige kost. Men jeg savner kun lidt brød indimellem, ellers intet.

Jeg har fået så meget energi igen. Jeg går til gymnastik hver torsdag, et After-Rep. hold med 4-5 opvisninger i løbet af foråret.

For en måned siden følte jeg mig tung og kunne slet ikke komme hurtig nok rundt i de rytmiske serier. Men nu ... nu er jeg ikke til at slå ned, jeg hopper rundt og har masser af energi og overskud.

Jeg falder ikke i søvn på sofaen længere, jeg er startet som instruktør på et aerobichold ca. 2 gange om ugen.

Jeg har tabt 4 kilo på de 3 uger der er gået, men jeg kan se på mit tøj, at der ud over de 4 kilo er sket en del. Min krop er på vej til at blive mere trænet igen, og min selvtillid er på et noget højere niveau end den har været længe.

Samtidig er jeg sluppet af med en betændelsestilstand i min akillessene, som i flere måneder havde gjort mig ude af stand til at træne, og bare det at gå en tur, var blevet en pine. Den er væk!

Jeg var ude og løbe en tur i går for første gang i et halvt år mindst, og det gik langt bedre, end jeg havde turdet tro.

Jeg har ikke lyst til at spise kød længere. Jeg har længe ment, at den måde industrien behandler dyret på, inden det lander på vores tallerkner er uetisk og ulækkert. Efter et program i tv om hvordan vi opdrætter kyllinger, og propper kødet med vand/sukker og salt, er jeg kureret!

Dog har jeg en familie at tænke på, som umiddelbart ikke er interesseret i at leve vegansk, så kunsten er nu at forene de 2 livsstile, og så håber jeg, at jeg langsomt — men sikkert — kan præge resten af familien.

De sidste 3-4 uger har min kostplan set nogenlunde sådan ud:

Morgen: Frugt ... 3-4 stykker frugt skåret ud i mindre stykker, som jeg tager med på job. På vej til job drikker jeg ½ liter vand.

Frokost: Salat, iceberg blandet med bl.a. spinatblade, revet gulerod, revet squash, champignon, tomat og enten bønner/linser eller kikærter. Som dressing bruger jeg presset citron og presset appelsin. Til dessert spiser jeg et stk. frugt, gerne appelsin.

Aften: Dampede grøntsager, f.eks. broccoli, porrer, tomat, squash, gulerod. Somme tider bager jeg squash og tomat i ovnen, med lidt Timian ovenpå. Dessert er frugt.

Jeg drikker kun vand og urtete i løbet af dagen.

Jeg har vænnet mig fra at spise mellemmåltider. Det tog en uges tid at vænne mig fra det, men er egentlig ikke så svært når først, man har vænnet sig til det.

Jeg spiser tit en håndfuld nødder, mandler og rosiner om dagen, men passer på med ikke at spise for mange nødder. Jeg har kværnet 2 spsk. hørfrø med 1 spsk. sesamfrø (i en kaffekværn). Jeg drysser 1 spsk på min mad en gang om dagen. Det er godt for fordøjelsen.

Jeg har lært at sige Nej tak ... ude i byen, eller når jeg er til kaffe hos nogen.

Jeg ”mentaltræner” en del i løbet af dagen. Jeg ser mig selv, hvordan jeg gerne vi se ud til sommer ... i sommertøj f.eks. Det gør jeg flere gange om dagen, og især inden jeg skal sove ... så kører alle kostprincipperne igennem hovedet, hvordan jeg vil se ud, hvor langt jeg er fra målet osv. Det er virkelig motiverende, og hjælper meget til at holde den rette kurs.

Hilsen Pia Nørgaard

 

 

keyword:
succes
Vægttab

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt